PIŠE CHIARA BILIĆ

GRADSKA ŠTORIJA Forum bez koncesije

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Odluka o donošenju plana davanja koncesije za sedam pulskih plaža i nautičku luku Bunarina, koja je trebala biti jedna od točki dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća, već je u uvodnom izlaganju, na brzaka, maknuta s rasporeda. Tome je tako, objasnio je prisutnima predsjednik gradskog vijeća Tiziano Sošić, jer je, vjerovali ili ne, potrebno provesti postupak savjetovanja s javnošću.

To su, očigledno, prije njega i ostatka vladajućih, koju su tu točku pokušali uvrstiti ispod radara, zaključili i aktivisti građanske inicijative Volim Pulu. Tkogod se sat vremena prije početka sjednice našao na Forumu ostao je, blago rečeno, zatečen nesvakidašnjim prizorom. Sijaset šarenih ručnika za plažu brižljivo poslaganih jedan do drugoga. Ciča zima, a njih nekolicina se sunča ispod, kako joj tepaju, najveće svjetleće kugle u Europi. Zagrnuti šalovima, s kapama na glavama. Cjelogodišnji turizam na djelu. U svakom slučaju, inovativna i neobična participacija samoorganiziranih građana u političkom životu. Svojevrstan poziv na moral i savjest prema netransparentnoj odluci. Nenasilan, nikome štetan otpor usko povezan s idejom pravde.

Opravdanost njihovog neslaganja ovisi o tome koliko je nepravedno da tradicionalna kupališta Puležana, Saccorgiana, Ferijalni, Ambrela, Punta Verudela, Valkane, Stoja, TN Splendid i Zlatne stijene te lučica Bunarina odu u koncesiju. U svakom slučaju dobra ilustracija onog što bi nas moglo zateći usred ljetne žege na tim lokacijama ukoliko do toga dođe. Na svojoj su koži to osjetili i gradski vijećnici koji su, da bi ušli u Komunalnu palaču, na toplo, morali među šugamanima voziti slalom.

Ostaje nejasno jesu li političari odustajanjem od te točke priznali grešku ili su jednostavno pokazali rijetko viđen sluh za aktiviste. Kako bilo, građani sad barem znaju gdje mogu uhvatiti pokoju zraku sunca, ako na Saccorgiani u ljetnim mjesecima više ne bude mjesta. (Chiara BILIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater