NA SLOBODU

SJAJNA VIJEST IZ PULSKOG AKVARIJA: Marvin se oporavio i uskoro će zaplivati s Ambrele

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Puštanje Marvina u more na plaži Ambrela održat će se u 11 sati nakon programa u povodu obilježavanja Svjetskog dana morskih kornjača * Tom će prilikom i predstavnici Nacionalnog parka Brijuni preuzeti Opata, glavatu želvu koja nastavlja svoju rehabilitaciju u velikom bazenu na otvorenom u sklopu Safari parka na otočju

 

Na Svjetski dan morskih kornjača u utorak 16. lipnja djelatnici Aquariuma Pula na slobodu će pustiti glavatu želvu Marvina nakon višemjesečnog oporavka. Marvin je pronađen 10. studenog prošle godine uz zapadnu obalu Kamenjaka s ozljedom desnog dijela vrata i ramena te posjekotinom iza prednje lijeve peraje.

Puštanje Marvina u more na plaži Ambrela održat će se u 11 sati nakon programa u povodu obilježavanja Svjetskog dana morskih kornjača. Tom će prilikom i predstavnici Nacionalnog parka Brijuni preuzeti Opata, glavatu želvu koja nastavlja svoju rehabilitaciju u velikom bazenu na otvorenom u sklopu Safari parka na otočju. 

Upleo se bio u mrežu stajaćicu 

Marvinove ozljede, navode iz Aquariuma, sugeriraju da se upleo u mrežu stajaćicu te je otrgnuo da bi se oslobodio. Uz svakodnevno čišćenje, dezinficiranje i liječenje rane u pulskom Centru za oporavak morskih kornjača, nakon nekoliko tjedana počeo se samostalno hraniti. Zanimljivo je da je pri dolasku u centar težila niti četiri kilograma, dok danas ima 6,2 kilograma. Duljina oklopa bila mu je 32,2 centimetra, a sada je dosegao 36,4 centimetara. Starost mu je procijenjena na 4 do 5 godina.

Opat je pak u pulski Centar stigao 5. ožujka nakon što je pronađen kod Dugog otoka u mreži plivarici i nakon kirurškog zahvata. Isprva je dopremljen u Zadarsku veterinarsku ambulantu, a u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu kirurškim mu je zahvatom iz jednjaka odstranjena udica dužine tri centimetra. Da bi se što bolje pripremio na povratak u prirodu, Opat će tijekom ljeta boraviti u bazenu NP-a Brijuni. Ova je kornjača po dolasku u Pulu težila 15 kilograma, a oklop joj je duži od pola metra pa mu i starost procjenjuju na od 5 do 7 godina. Opatova težina sada je dosegla 17,2 kilograma.

 Ostaje glavata želva Free Wings

Tijekom programa, koji počinje u 10 sati ispred tvrđave Verudela, bit će promovirana brošura "Spasi. Oporavi. Oslobodi", a koja opisuje biologiju glavatih želvi, rad i dostignuća Centra za oporavak morskih kornjača te način postupanja u slučaju pronalaska ozlijeđenih jedinki. Brošuru na hrvatskom i engleskom jeziku sufinancirao je Grad Pula.

Nakon odlaska Marvina i Opata u Centru ostaje glavata želva imena Free Wings, koja će biti preseljena u jedan od najvećih bazena u akvariju gdje će se susresti s ostalim morskim organizmima te će mu biti ponuđena prirodna hrana. Riječ je o mladoj kornjači pronađenoj u prosincu u Marini Veruda kako pluta zapetljana u otpad omotan oko stražnje desne peraje.

Iako je peraja djelomično amputirana, rana je vrlo brzo zacijelila. Free Wings je pri dolasku težio 2,4 kg, a sada ima tri kilograma. Da bi se bolje pripremio za život u moru bez peraje, u velikom će bazenu uvježbavati pravilnu plovnost i kretanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini