lijepe vijesti

VIDEO/PROLJETNI BABY BOOM U PULSKOM AQUARIUMU Stigle brojne morske bebe, ali i kajmani, tropski konjići te dvije mlade želve na oporavak

| Autor: Borka PETROVIĆ
Meksički daždevnjak

Meksički daždevnjak


U utorak u popodnevnim satima u Centar za oporavak morskih kornjača Aquariuma Pula pristigla je pothlađena glavata želva, duljine oklopa 30-ak centimetara. Kornjaču je pronašao i od utapanja spasio ribar Luka Mezulić iz Medulina.gg

Vidjevši da je kornjača u izuzetno teškom stanju, odmah je kontaktirao sumještanina biologa Nevena Ivešu, asistenta na Fakultetu prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koji je sa svojim studentima Oliverom i Raulom bio u blizini na terenskom radu. Ustrajno su, sve do dolaska pulskih akvarista, pomagali kornjači da izbaci vodu koju je progutala. 

Kornjača probodena udicom

Kornjača je, doznajemo iz pulskog akvarija, odmah smještena u jedinicu intenzivne njege, u bazen u kojem joj postupno podižu temperaturu vode. Nazvali su je Oliver Raul, po studentima koji su prvi put sudjelovali u spašavanju kornjače.

- Udahnula je previše vode i za sada se dobro oporavlja, doznajemo od vlasnice Aquariuma dr.sc. Milene Mičić, koja nam je otkrila da upravo očekuju još jednu kornjaču. Ovoga puta s Lošinja gdje je pronađena probodena udicom. Nju najprije očekuje rendgen, onda pregled veterinara pa će znati koliko će morati ostati na oporavku.

Inače, kao i svakog proljeća, u pulskom akvariju traje pravi "baby boom". Nedavno su djelatnici u postavi Evolucija zatekli jaja meksičkog daždevnjaka te ih odmah premjestili u odjel za uzgoj. Prve mlade, juvenilne primjerke aksolotla dobili su još 2016. godine kao donaciju ZOO vrta grada Zagreba, a već su 2018. "dali" svoju prvu generaciju. Za 15-ak dana očekuje se druga generacija "pulskih" meksičkih daždevnjaka.

- Nedavno se dogodio i mrijest jastoga, a iznenadili su i bakalari. Iako golim okom gotovo nevidljivi, ličinke bakalara jako se dobro razvijaju. Posebno je zanimljivo da su jedinke sivog bamboo morskog psa, koji su nam stigle 2018. godine iz bečkog akvarija Haus des Meeres, lani s duljinom od 74 centimetra, postali spolno zreli pa se od početka ove godine sakupljaju njihova oplođena jaja, a u svibnju i lipnju očekuju se i prvi mladunci, kaže Mičić.

Bebe morskih konjića

Veliko iznenađenje dočekalo je djelatnike i u tropskom morskom postavu: čak 300-tinjak beba morskog konjića, veličine svega pet milimetara. Oni su također premješteni u karantenski bazen na intenzivnu skrb odjela za uzgoj.

Nedavno je, podsjetimo, u akvarij pristiglo i dvadeset tropskih morskih konjića, 12 ženki i osam mužjaka, kao donacija njemačkog Zoološkog vrta iz Duisburga. Zapravo, u pulski Aquarium svakodnevno pristižu nove životinje. Tako je iz Splita u Pulu stiglo osam kajmana. Riječ je o kajmanu naočaru koji pripada skupini aligatora koji naseljava sve tipove močvarnih i riječnih staništa Srednje i Južne Amerike, objašnjava dr. Mičić.

Brojne bebe i nove životinje mogu se vidjeti svakodnevno jer je Aquarium Pula i dalje otvoren za posjete, radnim danom od 9 do 16 sati te vikendom i praznikom od 9 do 17 sati. Naravno, uz sve epidemiološke mjere: držanje distance, dezinfekcija ruku na ulasku te obvezne zaštitne maske za lice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini