REPREZENT PRESTAO S RADOM

Najnoviji broj "Franine i Jurine" objavit će "Errata corrige" Drage Orlića


Drago Orlić kao glavni urednik i njegovo nakladničko poduzeće "Errata corrige" sa sjedištem u Poreču objavit će najnoviji broj popularnog istarskog kalendara "Franina i Jurina" za 2019. godinu i time omogućiti kontinuitet njegova izlaženja koji je postao upitan nakon što se dugogodišnji urednik 81-godišnji Miroslav Sinčić nedavno povukao, a izdavačko poduzeće "Reprezent" iz Račica prestalo s radom te je kalendar ostao bez nakladnika. Poprilično je tijesno za pripremu novog broja godišnjaka no Orlić se sa suradnicima ipak odlučio za ovo, kako kaže, vatrogasno rješenje.

Novi broj planiran za Božić

- Dogovorili smo se upustiti u ovaj izdavački poduhvat jer ukoliko bi preskočili samo jednu godinu, pobjeglo bi nam njih deset. Rekao sam da ću ga napraviti makar na šapirografu iz poštovanja prema prethodnicima koji su ispisali prelijepe stranice istarskog godišnjaka, jednog od najljepših i najmudrijih pisanih i civilizacijskih tragova kulture Istre. Radimo navrat nanos i htjeli bi da bude što ljepši. Najvažnije je da tekstovi budu povijesno zanimljivi, originalni, drugačiji i na kraju veseli i zabavni. Osmislili smo Uredništvo u čijem su sastavu Vanesa Begić, Slaven Bertoša, Robert Buršić, Darko Dukovski, Drago Orlić, Milan Radošević, Milan Rakovac, Mirjan Rimanić, Evelina Rudan i Davor Šišović. Grafički urednik je Vladimir Bugarin. Okupili smo dvadesetak suradnika i uvjeren sam da ćemo novi broj na oko 200 stranica objaviti za Božić, izjavio je Orlić.

Najavio je da bi 2021. godine u povodu 150. godišnjice otkako je "Naša sloga" prvi puta objavila razgovor Fanine i Jurine, autora Matka Bastjana, pokušali popularizirati taj čudesni fenomen kojega se često nepravedno zapostavlja i izraditi realističnu skulpturu Franine i Jurine i to dvije kopije. Jednu bi postavili u Kastvu, a drugu usred Istre, u Žminju. Pokrenuli bi i godišnju nagradu vezanu uz "Franinu i Jurinu", ali i za čakavsku riječ.

Velika zasluga Miroslava Sinčića

Izdavanjem novog broja godišnjaka otklonjena je potencijalna opasnost da "Franina i Jurina" prestane s izlaženjem. Doduše kada bi se to i dogodilo, to ne bi bio prvi prekid u izlaženju "Franine i Jurine" u 96 godina koliko je prošlo od njegova pokretanja 1922. godine. Već 1929. godine prekinuto je njegovo objavljivanje i ponovo je pokrenut tek 1952. godine. Sljedeći je prekid trajao od 1991. do 2001. kada ga ponovo počinje izdavati Reprezent. Otada, "Franina i Jurina" nastavlja svoju dugu tradiciju izlaženja i u posljednjih 18 godina postignut je pouzdan ritam izlaženja. Ustaljen je visok standard kvalitete temeljen na zanimljivosti sadržaja. Uhodan je rad članova uredništva i drugih suradnika i okupljen impozantan broj stalnih i povremenih autora. Treba reći i to da "Franina i Jurina" u osamnaest godina koliko ga je izdavao Reprezent nije imao nikakvih dotacija, već su se svi troškovi pokrivali isključivo od prodaje naklade i oglasnog prostora na njegovim stranicama.

Što se tiče "Franine i Jurine", ocijenit će Drago Orlić, Miroslav Sinčić je jedan od najzaslužnijih Istrana, ne samo zato što je otvorio sjajno izdavačko poduzeće i nastavio dugu tradiciju izlaženja godišnjaka u posljednjih 18 godina, već njegove zasluge sežu i dalje u povijest.(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum