JURINA I FRANINA

Istarski kalendar za 2019. godinu pod uredničkom palicom Drage Orlića ISTARSKE LOKVE, CASANOVE, JOTA I INFOBIP


Izdavačko poduzeće Reprezent iz Račica kod Buzeta prestalo je prošle godine s radom, a ovaj je godišnjak, kojeg je zadnjih skoro pa 18 godina uređivao Miroslav Sinčić, ostao bez nakladnika. Budući da je bilo govora o tome da ovaj godišnjak neće više izlaziti, jer je ostao bez izdavača, Drago Orlić preuzeo si je tu ulogu i zadaću te krenuo je u ovu avanturu s poduzećem Errata Corrige i počeo je skupljati tim autora

 

Krajem prošle godine pred brojnom publikom održano je predstavljanje istarskog kalendara "Jurina i Franina" za 2019. godinu.

Nastanak ovog 65. broja bilo je do samoga kraja neizvjesno, budući da je ovaj godišnjak ostao bez izdavača, a novi urednik je poznati književnik i publicist Drago Orlić.

Izdavačko poduzeće Reprezent iz Račica kod Buzeta prestalo je prošle godine s radom, a ovaj je godišnjak, kojeg je zadnjih skoro pa 18 godina uređivao Miroslav Sinčić, ostao bez nakladnika. Budući da je bilo govora da ovaj godišnjak neće više izlaziti, jer je ostao bez izdavača, Drago Orlić preuzeo si je tu ulogu i zadaću te krenuo je u ovu avanturu s poduzećem Errata Corrige i počeo je skupljati tim autora.

Povijest godišnjaka

Godišnjak je pokrenut prije 96 godina, 1922. za 1923. godinu. Potom nije izlazio od 1929. do 1952., kada je ponovno pokrenut kao godišnjak i tako je izlazio do 1991. Zatim počinje izlaziti revija "Jurina i Franina", a od 2001. do dan-danas je ponovno godišnjak.

Uz lektora Vladimira Mandića i dizajnerska umijeća dizajnera Vladimira Bugarina 22 stranice ispunilo je pedesetak autora, znanstvenika i novinara iz Istre i šire, kroz više od 70 naslova.

O lokvama, zapostavljenom izvoru života, odnosno o napuštenim ljepoticama lijepih čakavskih imena piše Mirjan Rimanić. Uz razgovor s Alenom Čikadom, utemeljiteljem udruge Kal iz Žminja koja skrbi o očuvanju istarskih lokvi ističe da su lokve, odnosno kali, danas kulturno-krajobrazna vrijednost kao što su to istarski kažuni, suhozidi, škriljama pokrivene kamene kuće, crkvice u krajoliku, istarske freske i tome slično. Rijavac je lokva nedaleko od sela Mužini na Žminjštini, a uz nju se, kako smatra Čikada, nalazi nekoliko monolita, a jedan ima izgled oltara ili žrtvenika.(V. BEGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater