SVETVINČENAT

KulTERRA se nastavlja edukacijama o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina


LAG "Južna Istra", u suradnji s Općinom Svetvinčenat i Vinima Matošević, poziva sve zainteresirane na edukaciju o vinogradarstvu, proizvodnji vina te sljubljivanju hrane i vina. Edukacija će se održati u grupama od 10 do 15 polaznika, a vodit će ju stručne osobe iz spomenutih tematskih područja. Osim toga, edukacija je za sve sudionike besplatna, a prva informativna radionica za sve prijavljene sudionike održati će se ove subote u Podrumu Krunčići obitelji Matošević na adresi Krunčići 2 u Sv. Lovreču s početkom u 10 sati.

U svrhu kvalitetnije organizacije, Općina Svetvinčenat poziva sve zainteresirane vinare, vinogradare, kao i ugostitelje, vlasnike agroturizama, domaćinstava i drugih ugostiteljskih objekata s područja LAG-a "Južna Istra" da se za sudjelovanje na edukaciji prijave putem e-mail adrese: lag.juzna.istra@gmail.com ili na telefon: 052/512-408 do četvrtka.

Kroz spomenutu edukaciju lokalni će proizvođači i ugostitelji unaprijediti svoja znanja na području vinogradarstva i tehnike sljubljivanja hrane i vina, te novostečena znanja primjenjivati u vlastitom uzgoju grožđa i proizvodnji vina. To bi im moglo donijeti i dodatnu korist, budući da se Buzet i Svetvinčenat nadaju na svom području unaprijediti kvalitetu sirovina koje bi se u budućnosti mogle koristiti za proizvodnju novog branda, pjenušavog vina Konfini. Naime, jedan od rezultata uspješne dugogodišnje suradnje Općine Svetvinčenat i Vina Matošević jest razvoj novog zajedničkog branda pjenušavog vina Konfini utemeljenog na povijesnom nasljeđu Općine Svetvinčenat i interpretaciji povijesti ovih dviju destinacija, Svetvinčenta i Buzeta.

Edukacija će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio edukacije u trajanju od 45 sati održavat će se u Podrumu Krunčići obitelji Matošević, a obuhvatiti će teme poput osnova vinogradarstva, proizvodnje pjenušca i proizvodnog procesa vinifikacije malvazije, a uključuje i prigodne degustacije i prezentacije vina te interaktivne radionice sljubljivanja hrane i vina na kojima će sudionici kroz posebno osmišljene tehnike naučiti kako odabirom pravog vina stvoriti poželjnu simbiozu vina i jela koja će se maksimalno naglasiti sve arome i kvalitete namirnice.

Praktični dio edukacije svojevrsna je pokazna nastava vinogradarskih i podrumarskih radova u vinogradima Vina Matošević također u trajanju od 45 sati, a sadržaj edukacije moguće je prilagoditi sukladno iskazanom interesu i poslovnim potrebama sudionika.

Predmetna je edukacija jedna od aktivnosti u sklopu projekta KulTERRA sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sve dodatne informacije i kontakti mogu se pronaći na službenim stranicama Općine Svetvinčenat. (P. SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini