dan općine kaštelir-labinci i Dan oslobođenja

Mještani mogu reći da žive u općini koja ubrzano napreduje u suživotu, toleranciji i slobodi 

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Svečanom sjednicom Općinskog vjeća obilježen je Dan općine Kaštelir-Labinci, ujedno Dan oslobođenja, dan kada ova istarska općina slavi 79. obljetnicu života u slobodi.

- Okupljamo se kao zajednica kako bi odali počast vrijednostima koje nas povezuju i obilježili važne trenutke u našoj povijesti, poručio je tom prigodom predsjednik Općinskog vijeća Ivan Legović.

Napredna općina

Dan oslobođenja, kazao je uvodno Legović, podsjeća na hrabrost i odlučnost predaka koji su se borili za slobodu i neovisnost. Njihova žrtva i predanost ostaju izvor inspiracije i ponosa.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Danas stojimo ovdje kao čuvari naslijeđa, ali i kao graditelji budućnosti u kojoj će naša općina napredovati. Naša je odgovornost osigurati da vrijednosti slobode, jednakosti i solidarnosti nastave biti temelji na kojima gradimo našu budućnost. Posebnu priliku za dodatni rast i razvoj pridajemo strukturnim fondovima Europske unije. Siguran sam da ćemo i dalje tu šansu implementacijom kvalitetnih projekata i iskoristiti, prije svega na području ruralnog razvoja.

Nas Kaštelirce i Labinčane uvijek je krasilo posebno zajedništvo i suradnja. Iz te povezanosti proizašle su mnoge dobre stvari, o čemu najbolje svjedoči i rad Općinskog vijeća u kojem se sve važne odluke donose jednoglasno, jer je svakom našem vijećniku, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadao, na srcu prije svega dobrobit naših ljudi, naše općine, našeg kraja, kazao je Legović.

Općinski načelnik Đulijano Petrović poručio je da je Kaštelir-Labinci danas napredna i uspješna općina, a što je zasigurno rezultat svih dosadašnjih ulaganja i projekata koji su, planirano i zajednički, uspješno provedeni.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Doista možemo reći da je iza nas razdoblje značajnih postignuća koja su našu općinu unaprijedila na svim razinama, zbog čega naši mještani mogu reći da žive u općini koja nezaustavljivo ide naprijed putem održivosti, razvoja ruralnog turizma i općenito nastojanja da za svakoga bude mjesto u kojem se živi ugodno i po mjeri čovjeka. Neka naša zajednička vizija ostane usmjerna prema budućnosti u kojoj svi zajedno gradimo bolje sutra, gdje se uvijek može računati na razumijevanje i dugoročnu i konstruktivnu solidarnost i zajedništvo. Neka naša dica nas vide kao primjer, kako njegovati vrijednosti suživota, tolerancije i slobode, te neka ih prenose dalje u budućnost. Gremo svojin puten i planirajmo sami uno ča moremo učinit, poručio je načelnik Đulijano Petrović.

Realizirani projekti predstavljeni su u kratkom filmu. Prošle godine uspješno su dovršeni radovi na Društvenom domu u naselju Rogovići. Općina je za tu svrhu iz proračuna izdvojila 31.000 eura, uz dodatnih 13.000 eura za pripremne radove. Započelo je uređenje omiljene kaštelirske sale na Domu koja često udomljava razna događanja. Opremljena je sa 150 novih stolica te komunikacijskom opremom, razglasom, video projektorom i platnom, a sve je financirano sredstvima LAG-a za što je odobreno gotovo 30.000 eura.

Ambiciozni planovi

Marljivo se radi na pripremi dokumentacije za daljnje uređenje prostora namijenjenog lokalnim udrugama kako bi ih se još snažnije podržalo i istaknulo aktivnosti cvilnoga društva i njihovog doprinosa zajednici. Djeca i mlade obitelji uvijek su na vrhu liste prioriteta. Otvorena je još jedna jaslička grupa za dvanaest mališana u bivšoj kući Djeda Mraza.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U planu je izgradnja novog dječjeg vrtića s jaslicama za koji se posjeduje projektna dokumentacija i građevinska dozvola. Kvalitetu života ocjenjuje se i prema održavanju i proširenju infrastrukture stoga je prošle godine dovršena izgradnja kružnog toka, u suradnji s ŽUC-om, pri čemu je općina sudjelovala s 66.000 eura, te dodatno osigurala i javnu rasvjetu. Započelo je asfaltiranje dijela ceste u naseljima Krančići i Labinci, na trasi dugoj 1,5 kilometara. Mjesto Rogovići uskoro će dobiti kanalizaciju koja je tenutno u fazi projektiranja, a planira se prometno povezati Rogoviće i Kaštelir.

U planove za blisku budućnost uključene su rekonstrukcije trgova u Kašteliru i Labincima. Kontinuirano se proširuje turistička ponuda, osmišljavaju atraktivni sadržaji tako se odlučilo obnoviti mlin za turističke svrhe, u zgradi pokraj Turističkog ureda. U tom turističkom segmentu prepoznatljivost je stekla i Butiga, prodavaonica s ponudom domaćih delicija s kaštelirskog područja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini