svečana sjednica Općinskog vijeća marčane

Rezimirani realizirani projekti i najavljeni planovi: Prioritet je izgradnja škole i školske dvorane

| Autor: Jelena Milović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U zgradi Dječjeg vrtića Vrtuljak u Marčani preksinoć je održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojom je obilježen Dan općine Marčana. Sjednici su, osim domaćina, prisustvovali i gosti, načelnici istarskih općina Barban, Cerovlje, Svetvinčenat Dalibor Paus, Elvis Šterpin i Dean Perković, županijski pročenik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, županijska vijećnica Ivana Špadina, zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul, prijatelji i suradnici iz bratskih općina, vijećnici i vijećnice Općine Marčana te mnogi drugi.

Izgradnja škola i dvorane

- U Općinskom vijeću sjede ljudi različitih političkih opcija, različitih životnih putova i profesionalnih usmjerenja, no svima nam je zajedničko to što smo se ovog posla prihvatili jer volimo naše misto i želimo da se ono dalje razvija. I zato znam da će, bez obzira na sve razlike među nama, odluke koje donosimo i koje ćemo donositi pridonijeti našem cilju, trajnom razvoju naše općine kao mjestu u kojem bi svatko želio živjeti, naglasio je predsjednik Općinskog vijeća Denis Diković.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Bila je ovo prilika da se osvrne na proteklo razdoblje, realizirane projekte, ali i najavi planove.

- Jedan od najvećih projekata u narednom razdoblju je izgradnja škole i školske dvorane, za što je osigurana građevinska dozvole i čeka se odluka nadležnog ministarstva o udjelu financiranja, naglasio je Diković.

Načelnik općine Predrag Pliško osvrnuo se na sve ono što se napravilo u prethodnoj godini, ali i najavio projekte koji se tek trebaju realizirati. Pohvalio se i smanjenim kreditnim zaduženjem, a sve obaveze, istaknuo je, Općina izvršava.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

- Program gradnje i komunalne infrastrukture ostvaren je u iznosu većem 786 tisuća eura, od asfaltiranja po naseljima, do uređenja cesta na razini makadama. U 2023. godini asfaltirano je 1.361 metar. Neka mjesta prvi su put dobila asfalt, a koliko god to zvuči čudno, ta su mjesta dislocirana i u njima živi malo ljudi. Instalirali smo 27 rasvjetnih tijela po cijeloj općini, a početkom ove godine instalirano ih je još toliko. Do kraja godine bit će ih još, naveo je načelnik.

Nakon što je otkupljeno zemljište za proširenje nogometnog igrališta i obilaznice u Peruškima, započeli su s izgradnjom nogometnog igrališta u samom mjestu te u mjestu Kujići.

- U ovoj godini očekujemo završetak gradnje tih igrališta i njihovo stavljanje u funkciju. Nogometno igralište u Marčani, nakon 77 godina korištenja prošle godine postalo je vlasništvo općine u 100-postotnom udjelu. Zbog toga smo uspjeli dobiti sufinanciranje nadležnog ministarstva s 53 tisuća eura, a općina će uložiti dodatnih 83 tisuće eura, nabrojao je neka od postignuća načelnik.

Osim toga, podsjetio je na provedenu nabavu za izvanredno održavanje županijske ceste, od place u Krnici do nogometnog igrališta, uz izgradnju nogostupa. Vrijednost ovih radova je 681 tisuća eura, a okončanje radova očekuju u lipnju ove godine.

Osim infrastrukturnih radova, pokrenuli su dva urbanistička plana; jedan na pomorskom dobru za izgradnju luke nautičkog turizma marina sv. Agneza u Raklju te Marčana jug, gdje im je želja imati trgovački centar.

Pohvalio se smanjenjem otpada na području općine, a izgrađeno reciklažno dvorište s komposterima i rolo kontejnerima tome su zasigurno pridonijeli. Krajem godine očekuju i završetak radova na pročistaču.

Entuzijazam i izazovi

Gosti koji su prisustovali svečanoj sjednici također su čestitali Općini, ali i uputiti pohvale za učinjeno.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

- Svaki mali projekt koji se realizira doprinosi da svi ugodnije i bolje živimo. Čestitam vam na svim projektima koje ste realizirali i koje ćete realizirati, kako bi vaša općina bila svakim danom ljepše i bolje mjesto za život, rekao je Ezio Pinzan koji su u ime Istarske županije Pinzan. Općini je u ime Grada Pule čestitao i zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul, koji je istaknuo da su elan i zajedništvo ono što doprinosi boljitku općine.

Iz bratskih općina čule su se također riječi hvale, ali i zadovoljstva što zajednički dijele entuzijazam, ali i izazove.

- Veselimo se doći kod vas i čuti uvijek neke dobre novosti i aktivnosti, a ja se ovdje već pomalo osjećam kao domaći, rekao je, između, Damir Škrtić, gost iz karlovačke županije.

U sklopu svečane sjednice dodijeljena su i priznanja, a dobili su ih Edi Svenšek i Marino Percan. Program svečane sjednice vodio je Aleks Bilić, pročelnik za društvene djelatnosti u Općini, a glazbeno ga je uveličala klapa Škerac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of