REAGIRANJE

ADRIADIESEL D.D. KARLOVAC: Tadašnji predsjednik uprave Uljanika Emil Bulić otvoreno je obmanjivao javnost

| Autor: Glas Istre
Uljanik (snimio M. MIJOŠEK)

Uljanik (snimio M. MIJOŠEK)


Ispravak netočnih informacija objavljenih u Glasu Istre 27. travnja 2021. g. pod naslovom "KARLOVAČKA TVRKA KONČAROVIH U PROBLEMIMA Dvije ostavke u Upravi Adriadiesela, tvrtka kći AD Green Energy pred stečajem.

Društvo Adriadiesel d.d. Karlovac demantira navod iz članka (prenesen iz medija Lider) da "Tomislav Varga i Boris Tolić nisu više članovi uprave ADRIADIESELA... te u još tri povezane tvrtke...".

Točno je da g. Tomislav Varga i g. Boris Tolić od 23.03.2021. nisu članovi uprava 5 društava: ADRIADIESEL d.d., ADRIADIESEL GREEN ENERGY d.d., ADRIADIESEL - USLUGE, SERVISI I REZERVNI DIJELOVI d.o.o., ADRIADIESEL - REMONTI d.o.o. i ADRIADIESEL - ENERGIJA d.o.o. No prethodno je, u prosincu 2020., u uprave navedenih društava imenovan g. Miroslav Bezbradica, inženjer s bogatim iskustvom na području strojogradnje.

Društvo Adriadiesel d.d. Karlovac nadalje demantira navod iz članka da je "... AD GREEN ENERGY... u vlasništvu ... ADRIADIESEL-ENERGIJE..." te da "...su sad tvrtke AD-ENERGIJA i AD GREEN ENERGY međusobno jedna drugoj vlasnik."

Točno je da je društvo Adriadiesel Green Energy d.d. nastalo nakon podjele društva ADRIADIESEL d.d, ali s vlasničkom strukturom identičnom vlasničkoj strukturi društva ADRIADIESEL d.d. Planom podjele iz 2019. g. društvo Adriadiesel - energija d.o.o. pripalo je novoosnovanom društvu Adriadiesel Green Energy d.d., no netočna je interpretacija da su ta dva društva vlasnici jedno drugom. Vlasnici društva Adriadiesel Green Energy d.d. su Jadranska ulaganja d.o.o. (66,68%), CERP (14,26%), Uljanik d.d. u stečaju (12,37%), Brodosplit-TDM d.o.o. (2,40%), Grad Karlovac i njegova komunalna društva (manje od 2%) i mnogo malih dioničara.

Društvo Adriadiesel d.d. Karlovac zaključno demantira navod prenesen iz ranijeg izdanja Glasa Istre prema kojem je 1,7 milijuna EUR cediranih od strane Kermas Energije d.o.o. "... karlovačka tvrtka u stečajnom postupku nad Uljanikom d.d. prijavila kao svoju tražbinu da bi tako mogla izvršiti prijeboj spornog duga ".

Naime, iako autor članka ispravno konstatira da "iz sklopljenih ugovora proizlazi da se potraživanje Uljanika prema Adriadieselu trebalo podmiriti tom cesijom tako da se umanji potraživanje koje Kermas energija ima prema Uljaniku za danu pozajmicu", bitno je naglasiti da je prijeboj valjalo izvršiti i prije otvaranja stečaja, što je posljednja uprava Uljanika protuugovorno i kriminalno odbijala učiniti. Naime, Adriadiesel je cesiju i izjavu o prijeboju međusobno dospjelih tražbina Uljaniku d.d. višekratno dostavljao već tijekom ožujka 2019.

Dokaz tomu je i službeno priopćenje bivše uprave Uljanika od 31.03.2019. (https://hr.n1info.com/vijesti/a381599-uljanik-o-pozajmici-adriadiesel-iznosi-netocne-informacije/) u kojemu je tadašnji predsjednik uprave Uljanika Emil Bulić otvoreno obmanjivao javnost tvrdnjama kao npr. da je "Društvo Adriadiesel u proteklih nekoliko mjeseci opetovano ... od Uljanika zatražilo nepripadajuću mu isplatu...", no u kojemu je istovremeno i nehotice priznao da je Adriadiesel već u ožujku 2019. od Uljanika pokušao naplatiti cediranih 1,7 milijun EUR i to "... u zajedničkom djelovanju s povezanim društvom Kermas Energija na temelju cesije za nedospjelu tražbinu spomenutog povezanog društva...".

Naime, pravomoćnim Rješenjem Županijskog suda u Zagrebu br. 15 Su-675/2019-3 od 29.04.2019. potvrđeno je da je tražbina Adriadiesela prema Uljaniku dospjela 25.02.2019., dakle - prije nego je Adriadiesel u ožujku iste godine dostavio tadašnjoj Uljanikovoj upravi cesiju i kompenzacijsku izjavu. Stoga su uprava, a nakon nje i stečajna upraviteljica Uljanika, trebali provesti ovaj prijeboj kroz poslovne knjige Uljanika, kako to Adriadiesel već preko dvije godine zahtijeva - no to nije učinjeno ni do danas!

Upravo zbog tog Uljanikovog neshvatljivog odbijanja prihvaćanja pravnih činjenica, Uprava i većina dioničara Adriadiesela već dvije godine primorani su raditi na stabilizaciji poslovanja u gotovo nemogućim uvjetima zastoja plaćanja i narudžaba zbog pandemije COVID-19 i izostanka novog kreditiranja (osim dobrodošlog, no nedovoljnog kreditiranja od strane HAMAG BICRO-a).

Sve to prijeti potpunim uništenjem proizvodnje u karlovačkim halama. U takvim kompliciranim uvjetima, uprava i dioničari nastoje dovršiti ugovorene izvozne poslove, kao što je npr. tekući remont diesel-generatora za nuklearnu centralu Rostov. To činimo i kako bismo održali oko 100 visokovrijednih radnih mjesta u proizvodnom sektoru, koji tradicionalno zapošljava inženjerski kadar s dugogodišnjim iskustvom, piše u reagiranju koje potpisuje odvjetnik Almir Dervišbegović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater