razvoj u više faza

Inovacijski park, start-up inkubator, OPG centar, tržnica...: Vallelunga postaje "treći gradski centar"

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


Grad Pula trenutno ima dva centra - onaj središnji, na području starog grada te onaj u južnom dijelu grada. Sada se želi uspostaviti i treći - na sjevernom dijelu - a taj bi obuhvatio zonu Vallelunga.

Kako bi se to ostvarilo, danas je potpisan ugovor za izradu idejnog arhitektonskog rješenja između Grada Pule, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i arhitekta doc. dr. sc. Alena Žunića, mag.ing.arh.

(Foto Grad Pula)Shematski prikaz (Foto Grad Pula)

Zbog zahtjevnosti i obima projekta u financijskom i operativnom smislu, razvoj je predviđen u više faza od kojih prvu čini obnova i stavljanje u funkciju dviju građevina unutar zone Poduzetničko-inovacijski centar (PIC). Provedba projekta je planirana u sklopu ITU mehanizma urbanog područja Pula, a osigurano je dva milijuna eura bespovratnih sredstava.

Idejnim rješenjem će se oblikovati budući izgled zone te će se postaviti temelji za njezin razvoj kao centar inovacija i urbanog života. Poseban naglasak će biti na tri područja u smjeru inovacijskog poduzetništva: green tech, blue maritime i eko proizvodnja hrane. Ovime će se urbanistički postaviti temelji cjelokupnog područja površine 250 tisuća kvadrata koje obuhvaća i veliki broj postojećih građevina te vrijedan zeleni fond.

Aktivnosti u sklopu realizacije ITU projekta podrazumijevaju revitalizaciju dvije građevine i njihovog okoliša, te nabavu opreme i pokretanje usluga za potporu poduzetničkim inovacijama.

U shematskom prikazu mogućih sadržaja je napretek: movie hub, inovacijski park, adrenalinski park, OPG centar, agro inkubator, garaža, tržnica, botanički park, garaža, laboratoriji za pomorsku biotehnologiju, održivu akvakulturu, pomorsku robotiku; start-up inkubator, urbani i kišni vrtovi...

(Foto Grad Pula)Mogući sadržaji (Foto Grad Pula)

"Pulski inovacijski Centar (PIC) predstavlja jednu od značajnijih brownfield lokacija na području grada koja je danas zapuštena, ali predstavlja iznimno vrijedan prostorni resurs. Vallelungu vidimo u pravcu razvoja inovativnih tvrtki, ljudskog kapitala, infrastrukture, napredne industrije", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Dovršenje projektnih rješenja se očekuje tijekom srpnja, a detaljna analiza potencijala prostora već je provedena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of