OSTATAK IZ 2. SVJETSKOG RATA

U ovaj dio Pule pristup je potpuno zabranjen jer JOŠ UVIJEK NITKO NE ŽELI UKLONITI OPASNE PROJEKTILE KOJI BI MOGLI EKSPLODIRATI

| Autor: Chiara BILIĆ

Iz MORH-a podsjećaju da niti jedna vojna nekretnina na Vallelungi nije u njihovoj nadležnosti, pa tako ni ova s eksplozivnim napravama koja je Gradu Puli na upravljanje predana još 2011.

Izgleda da nitko ne želi ukloniti eksplozivne naprave na bivšem vojnom području Vallelunga 2 u Puli. Iako je Donald de Gravisi, ravnatelj Lučke uprave, koja upravlja tim područjem, nedavno najavio da Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Ministarstvo obrane (MORH) zajedno planiraju skorašnju sanaciju, iz MUP-a poručuju da ta površina nije u njihovoj nadležnosti. U Gradu Puli pak tvrde u potpunosti suprotno: za organizaciju najsigurnijeg i najjednostavnijeg načina uklanjanja zaostalih projektila nadležni su MORH i MUP.

Tko će, dakle, i kada građanima napokon omogućiti pristup Vallelungi - ostaje i nadalje nejasno, no sve nalikuje na još jednu ping pong partiju na relaciji država - jedinica lokalne samouprave.

Valja podsjetiti da su granate iz Drugog svjetskog rata ispod urušenih skladišta na Vallelungi pronađene prije punih godinu dana. Među ostalim, tamo su pronađene i protuavionske 88-milimetarske granate od flaka, teške i 90-ak kilograma, čiji su upaljači vrlo dobro očuvani. Odonda je uklonjeno i uništeno oko 1.500 komada projektila, što je samo mali dio od ukupnog broja, a područje radi sigurnosti 24 sata dnevno čuva zaštitarska služba. Lučka uprava je za nadzor tog opasnog i nepristupačnog teritorija platila 300 tisuća kuna. No, novac je za angažman zaštitarske službe dostatan samo do kraja godine.

Iz MORH-a podsjećaju da niti jedna vojna nekretnina na Vallelungi nije u njihovoj nadležnosti, pa tako ni ova s eksplozivnim napravama koja je Gradu Puli na upravljanje predana još 2011. Iz gradskog odsjeka za informiranje ne opovrgavaju MORH-ov navod, ali ga interpretiraju u potpunosti drugačije. "Vallelunga je Gradu dana na korištenje za potrebe Javne vatrogasne postaje Pula, i to za vrijeme trajanja protupožarne sezone, uz konstataciju da to ne prejudicira rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Vallelunga je i dalje u vlasništvu RH".

Napominju i da su Lučka uprava i Grad u stalnom kontaktu s MUP-om i MORH-om. S obzirom na to da smo od MUP-a u dva navrata pokušali saznati hoće li oni preuzeti odgovornost kad već neće MORH, a niti jednom nismo uspjeli iskamčiti povratnu informaciju, čini se da su se u tom Ministarstvu odlučili braniti šutnjom. U potpunosti je, dakle, nejasno što točno znači da je Grad s ministarstvima u kontaktu, ako jedno od njih od odgovornosti pere ruke, a drugo ne odgovara na novinarske upite.

Čini se ipak da su i u Gradu svjesni da je riječ o jalovim pregovorima. Najavljuju da će o čišćenju Vallelunge gradonačelnik Boris Miletić razgovarati s resornim ministarstvima na zajedničkom sastanku. Nažalost, nismo uspjeli saznati za koji je datum zakazan taj sastanak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom