SERVA ZA BUDUĆNOST

FOTOGALERIJA / Pandići demonstrirali vještine pred roditeljima i prijateljima

| Autor: Doria Mohorović


"Pandići, Pandići!", odjekivalo je dvoranom "Dina Pervan Rabelo" dok su vrtićarci pred svojim roditeljima i prijateljima demonstrirali znanja i vještine u stolnom tenisu koje su usavršavali posljednjih pola godine.

Bio je to jubilarni, deseti ciklus sportsko-edukativnog projekta "Serva za budućnost", koji je nastao zahvaljujući suradnji Stolnoteniskog kluba Pula i Dječjeg vrtića Mali svijet, uz podršku Grada i Sportske zajednice Grada Pule. Za ovu generaciju Pandića treninzi su počeli u listopadu prošle godine. Vrijedno su trenirali dvaput tjedno.

A nakon što su mališani pred publikom, uz pomoć odgojiteljica i trenera, odradili nekoliko vježbi - od balansiranja loptice, igranja stolnog tenisa do savladavanja poligona, uručeni su im diploma i reket u povodu uspješnog završetka projekta. Nisu zaboravili otpjevati svoju sportsku himnu, ali i roditeljima pokazati svoje likovne radove izložene na panoima.

Sport od malih nogu

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, sport i mlade Ivana Sokolov istaknula je ulogu sporta kod djece, kao i važnost poticanja na kretanje i trening od najranije dobi.

- Jako mi je drago što mogu reći da nakon deset godina završavamo važan i vrijedan projekt. Započeo je kao pilot-projekt s četiri skupine, a tijekom deset godina obuhvaćeno je gotovo 600 djece, rekla je Sokolov.

Istaknula je da Grad potiče ovakve projekte kako bi djeca što ranije započela sa sportskim aktivnostima. Tako je nedavno, u suradnji Grada Pule i Hrvatskog rukometnog saveza, u Dječjem vrtiću Pula započeo "Vrtko", projekt rukometa u vrtiću.

Darko Šplajt, predsjednik STK-a Pula, zahvalio je svim odgojiteljicama, trenerima i kineziolozima koji su proteklih deset godina uložili mnogo truda da bi se ovaj projekt održao. Posebnu zahvalu uputio je onima koji su ovu priču i započeli - Marizi Kovačević, Sanji Subotić i idejnom začetniku Alenu Ivančinu.

Upitali smo ga koliko se djece koja su sudjelovala u projektu nastavilo baviti ovim sportom.

- U početku je 30 posto djece ostajalo u klubu i nastavilo igrati stolni tenis. Kasnije se to razvodnilo, sada ih ostaje dvadesetak posto. Ostala djeca koja odu u druge sportove, dolaze spremna, s razvijenom koordinacijom, agilnošću i naučenim sportskim pristupom i odgojem, rekao je Šplajt.

Program traje 60 sati, a odvija se tijekom šest do sedam mjeseci dva puta tjedno. Vrtićarci u sklopu ovog programa, osim treniranja stolnog tenisa i drugih vježbi za razvoj motoričkih sposobnosti, crtaju i druže se u likovnoj radionici.

Projekt ide dalje

Ravnateljica Dječjeg vrtića Pula, Mariza Kovačević, nekadašnja ravnateljica DV-a Mali Svijet, kaže da nema bolje pripreme za školu od ovog sporta.

- Ja uvijek kažem da je lako pokrenuti program, ali svaka čast svima koji su svih ovih deset godina držali program na ovoj razini. Program je prošlo oko 600 djece, a uključena su bila i djeca s poteškoćama. Kada smo krenuli u projekt nije bilo puno stolnotenisača i zapravo smo ga pokrenuli da bi ponovno zaživio, kao što je to nekad bilo. Drago mi je da je u klubu ostaje dio djece koja su ušla u ovaj projekt kroz vrtić, rekla je Kovačević.

Istaknula je da projekt ide dalje te da ravnateljica Dječjeg vrtića Mali Svijet Tamara Pranjić i STK Pula imaju veliku podršku Grada.

- Uložen je velik trud od strane odgojitelja, stručnog tima, ravnateljice, svih trenera i samog STK-a Pula, zaključila je Kovačević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of