INTERVJU

Sanja Subotić, ravnateljica Dječjeg vrtića Mali svijet, o radu u doba pandemije i planovima za ovo ljeto: ŠKOLA PLIVANJA NA FERIJALNOM OD SREDINE LIPNJA I ODLASCI NA MORE S ODGOJITELJICAMA

U Malom svijetu zadnjih godina zaposlen je kineziolog koji od tada s odgojiteljima, drugim stručnim suradnicima i sportskim udrugama i klubovima organizira i koordinira aktivnosti vezane uz boravak na moru i školu plivanja. Program se provodio cijelo ljeto te smo ga nakon nekoliko godina prilagođavanja ove godine poslali u Ministarstvo na verifikaciju, kaže Sanja Subotić

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Ljetna sezona samo što nije krenula, a nakon druge dvije predškolske ustanove u vlasništvu grada Pule, o planiranim aktivnostima u najtoplijem dijelu godine razgovaramo i s ravnateljicom Dječjeg vrtića Mali svijet Sanjom Subotić.

- Ono što ovogodišnju pripremu i planove razlikuje od svih dosadašnjih je smanjena mogućnost dugoročnog planiranja, a time i veća potreba za fleksibilnošću i stalnom prilagodbom trenutnoj situaciji. Kao i niz ranijih godina u sklopu sportskog programa u vrtiću organiziramo školu plivanja. Do sada smo je održavali na Valkanama jer su naše skupine gravitirale tom području, no kako su drugi vrtići od prošle godine također počeli dolaziti na Valkane, preselili smo se na kupalište Ferijalnog saveza gdje će se škola provesti i ove godine. Sa školom plivanja počet ćemo sredinom lipnja jer smo se, uz sve ostalo, trebali prilagoditi i vremenskim prilikama. Ostale skupine koje nisu uključene u sportski program, prema procjeni matičnih odgojiteljica i u dogovoru s roditeljima planiraju odlaske na more. Kako će organizacijski u objektima izgledati rad ovog ljeta, još nije moguće reći jer čekaju se daljnje upute Ministarstva i Zavoda, no kako god bilo, sigurno je da će se u zadanim okvirima organizirati najbolji mogući boravak naših mališana u vrtiću tijekom ljetnih mjeseci.

Virtualni vrtić

- Škola plivanja za mališane iz Dječjeg vrtića Mali svijet odvijala se i prije pandemije. U novonastalim okolnostima njezin značaj, čini se, dodatno je dobio na važnosti.

- Da, zapravo bih željela podsjetiti da je godinu dana nakon odvajanja od Dječjeg vrtića Pula 2017. godine, u Malom svijetu zaposlen kineziolog koji od tada s odgojiteljima, drugim stručnim suradnicima i sportskim udrugama i klubovima organizira i koordinira aktivnosti vezane uz boravak na moru i školu plivanja. Program se provodio cijelo ljeto te smo ga nakon nekoliko godina prilagođavanja ove godine poslali u Ministarstvo na verifikaciju. Iskustva s ovakvim načinom rada tijekom ljetnih mjeseci su pozitivna, a djeca, roditelji i odgojitelji ovime su izuzetno zadovoljni. Prošle godine prvi smo put sa školom plivanja bili na kupalištu Ferijalnog saveza.

- Jeste li, shodno tome, morali uvoditi organizacijske izmjene?

- S obzirom na specifičnosti prošle godine i manji broj djece u vrtićima tijekom ljeta, imali smo mogućnost da skupine koje su polazile školu plivanja preselimo u vrtić Latica u Krležinoj i vrtić Veruda u Banovčevoj ulici jer je to omogućavalo da se popodnevni odmor organizira u vrtiću. Roditelji bi djecu doveli ujutro na kupalište gdje im je bio dostavljen doručak te su nakon doručka imali školu plivanja s kineziologom i slobodne aktivnosti. Oko 11 sati uputili bi se u kratku šetnju do vrtića gdje bi ručali i imali popodnevni odmor. Ove godine bit će učinjene neke izmjene jer planiramo postaviti šator na kupalištu i boraviti s djecom cijeli dan na moru, naravno kada je lijepo vrijeme. U slučaju kiše djeca će imati uobičajene aktivnosti u vrtiću. Prošle godine vrijeme nas je poslužilo te se nadamo da će tako biti i ovog ljeta.

U program vrtića u prirodi ove je godine bilo uključeno devet vrtićkih skupina, najviše do sada - Sanja Subotić (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Na koji način ste rad u vrtiću prilagodili novonastalim uvjetima nametnutim pandemijom?

- Kako je svaka situacija prilika za učenje, a u vrtićkom okruženju u kojem se njeguje kreativnost, i prilika za kreativno rješavanje situacija, nakon što su bila poznata pravila, brzo smo se organizirali kako bi vrtić, koliko god je to moguće, ostao vrtić kakav je potreban djeci za razvoj i sretno djetinjstvo. Uz svakodnevne kontakte s Gradom Pulom, koji je osigurao potrebno za nesmetan rad, Ministarstvo koje je propisivalo smjernice i Zavod za javno zdravstvo od kojeg smo dobivali i još uvijek dobivamo podršku u implementaciji mjera u konkretne situacije vrtićkog života, uspjeli smo organizirati rad na najvišem nivou sigurnosti i zaštite naših najmlađih i svih djelatnika vrtića. Odgovoran način postupanja i provođenja uputa svih djelatnika vrtića i budno oko zdravstvenih voditeljica koje su pojašnjavale i razrješavale nejasnoće omogućili su da kroz ovo razdoblje prođemo relativno dobro i s minimalnim poteškoćama.

- Kako ste tijekom lockdowna komunicirali s djecom i roditeljima?

- Već prvi tjedan postali smo svjesni da je potrebno što je više moguće stvoriti i zadržati osjećaj rutine i poznatosti, koja je djeci važna i u kojoj bolje funkcioniraju. Svi odgojitelji su komunicirali s roditeljima djece iz svoje skupine nužne informacije mailom, sms-om, viberom, telefonom. Spontano se organizirala skupina kompjuterski vještijih odgojitelja koji su sa stručnim suradnicima osmišljavali sadržaje koji su svakodnevno objavljivani na web stranici i facebook stranici vrtića. Roditelji su takav oblik komunikacije pozitivno prihvatili pa su postavljali pitanja, komentirali, objavljivali crteže i "rješenja" zadataka koje smo im postavljali. Taj "virtualni vrtić" prerastao je naša očekivanja vezana uz one koji su nas pratili, jer pratili su nas i pisali nam roditelji i djeca i iz drugih gradova, a i temama za koje su bili zainteresirani, jer smo počeli objavljivati potaknuti roditeljskim upitima recepte "vrtićkih" jela i kolača, prijedloge za bojanje pisanica, prijedloge kako sašiti maskicu kod kuće i slično. Skupini koja je izrađivala sadržaje pridružile su se i kuharice, zdravstvene voditeljice i švelja. Da svi sadržaji budu objavljeni i sva pitanja dobiju odgovore, brinuli su se odgojiteljica Sara Stjepanović i stručni suradnik Marko Čakan koji je sve koordinirao. Nakon lockdowna web stranica i facebook vrtića i dalje su ostali kanali komunikacije s roditeljima.

Razmjena na vratima

- Jeste li bili u situacijama da vam, uslijed smanjenog broja djece u grupama te samoizolacije djelatnika, nedostaje ljudi, primarno odgajatelja? Kako ste rješavali takve situacije?

- Gradska ustanova Mali svijet vrtić je s 30 skupina (najveći dozvoljeni broj skupina) s 500 tinjak upisane djece i sa zamjenama s kojima ponekad premašuje 120 radnika na sedam lokacija. Uz redovne programe provodimo više različitih programa verificiranih od Ministarstva koji se uobičajeno provode unutar desetsatnog redovnog programa ili u popodnevnim satima. Jasličke i vrtićke skupine, redovne skupine, inkluzivne i posebne skupine za djecu s teškoćama, dežurstvo… Fleksibilnost i konstantna dinamika obilježja su ovog velikog sustava kojem su ove ponekad otegotne okolnosti u ovoj situaciji išle u prilog jer su ljudi koji rade u vrtiću navikli na promjene i skloni su prilagoditi se novoj situaciji u najkraćem mogućem roku i bez njihovog doprinosa organizacija posla bila bi gotovo nemoguća! Zbog samoizolacije u nekim trenucima nedostajalo je odgojitelja i tehničkog osoblja, no nekako smo se uspijevali snaći jer je Grad, kao naš osnivač, imao sluha za novonastale potrebe, a imali smo i malo sreće pri traženju zamjena jer je generalno teško doći do kvalificiranog odgojitelja. Veći problem imali smo s odlukom o neulaženju roditelja u vrtić, jer u četiri objekta imamo skupine i u prizemlju i na katu, što je značilo da smo bili primorani zaposliti četiri osobe koje nam cijelo vrijeme pandemije rade isključivo na "vratima" kao spona između roditelja i odgojitelja, odnosno na preuzimanju djece od roditelja i predaji djece roditeljima.

Mališani uz pomoć trenera uče rolati (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Što se najviše promijenilo u smislu realizacije redovnih aktivnosti u vrtiću? Kako se u pandemijskoj godini odvijaju vrtićki programi?

- Većina programa i redovnih aktivnosti u vrtiću odvijala se uobičajeno ili s najmanjim mogućim promjenama kako za djecu u redovnim tako i za djecu s teškoćama u posebnim skupinama. Tako se u vrtiću cijele godine provodio sportski program i program vrtića u prirodi. U program vrtića u prirodi ove je godine bilo uključeno devet vrtićkih skupina, što je najveći broj skupina do sada. Odgojitelji su na taj način s djecom vrijeme provodili na vanjskom prostoru u ciljanim aktivnostima, u šumicama i na plažama u blizini vrtića te tako na najbolji način bili u skladu s mjerama koje su preporučivale boravak na otvorenom prostoru. Sve uobičajene aktivnosti i programi/projekti koje provodimo kroz godinu provedene su i ove godine na uobičajen ili malo izmijenjen način, primjerice obilježavanje različitih dana, blagdana, događanja.

Najveće promjene dogodile su se u segmentu "miješanja" djece iz različitih skupina, vožnji javnim prijevozom i posjetima ustanovama izvan vrtića. Iz tog razloga ove godine nisu se održavali kraći programi koji se uobičajeno provode u popodnevnim satima, kao što je program za darovitu djecu, folklorno plesna radionica i rano učenje engleskog jezika, zatim nije bilo izleta na daljim lokacijama, odlazaka u kazalište ili kino, muzeje, niti provođenja programa "Serva za budućnost" i "Školice plivanja", koje već nekoliko godina organiziramo u suradnji sa Stolnoteniskim i Plivačkim klubom u Puli.

Popodnevno dežurstvo

- Najveća promjena i sigurno ona koja je najteže pala roditeljima bilo je ukidanje popodnevnog "dežurstva" koje se u vrtiću Izvor, popularnom Kamenjaku, odvijalo više od četrdeset godina, jer su se u toj skupini djeca iz različitih grupa mijenjala na dnevnoj bazi, ovisno o radnom vremenu roditelja. Trenutno je to možda najveći izazov s kojim će se vrtić suočiti s obzirom da očekujemo veći broj roditelja koji će u sezoni raditi u turizmu i ugostiteljstvu, pa tako i u smjenama. Mi smo spremni ponovno pokrenuti program čim dobijemo odobrenje. Nadam se da će Ministarstvo iznaći neko rješenje ove situacije, a Zavod nam pomoći da smjernice implementiramo u rad na zadovoljstvo roditelja kojima je popodnevno dežurstvo potreba. S obzirom da su se gotovo sve djelatnosti koje su to mogle barem djelomično prebacile na online način rada, djeca nisu bila zakinuta za kino i kazališne predstave koje su pratili preko raznih platformi, a na "velikom platnu" pomoću projektora. Ove nove oblike prozora u svijet bilo je malo kompliciranije organizirati, bar u početku dok se nismo uvježbali, no na kraju to nam je postao normalan način praćenja sadržaja. U tehničkoj realizaciji i podršci sudjelovali su stručni suradnici vrtića koji su kao i odgojitelji u ovom razdoblju savladali i usavršili razne nove vještine.

Mališani uz pomoć trenera uče rolati (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Kako su na te novotarije reagirala djeca i roditelji i jesu li sada postavljeni neki novi standardi?

- Djeca vole novosti pa su na većinu promjena reagirala pozitivno, čak bih rekla i sasvim prirodno jer oni kao digitalni urođenici na sadržaje vezane uz ekrane možda imaju i manju reakciju neko mi odrasli. Roditelji također. Iako bi svaki zoom-roditeljski sastanak počeo sa žalom za viđenjem uživo, svejedno bi nakon nekog vremena svi bili zadovoljni zbog ostvarivanja kontakta pa makar i virtualno. Novi standardi sigurno su postavljeni, neki koji su dobrodošli i sigurno će se zadržati kao virtualno kino, kazalište, roditeljski, edukacije, a neki drugi za koje se nadam da će što prije nestati, kao što je razdvajanje skupina pa čak i na vanjskom prostoru što je potpuno suprotno vrtićkom načinu života kroz koji težimo zajedništvu, druženju i miješanju koje nas sve bogati na puno načina. Činjenicu da smo se navikli na nove načine rada i prezentacije u novonastalim okolnostima potvrđujemo i nedavnim prigodnim obilježavanjem 25 godina sportskog programa u vrtiću jer nismo željeli da taj važan jubilej prođe neobilježen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of