TREĆA HNL ZAPAD

Čak sedam istarskih klubova ovog vikenda starta u novu prvenstvenu sezonu RUDAR I JADRAN TREĆELIGAŠKE PERJANICE

| Autor: Boris VIDULIN
Finalisti kupa NSŽI-ja u dobroj formi - Nogometaši Pazinke i Rudara spremni ulaze u novu sezonu (Milivoj MIJOŠEK)

Finalisti kupa NSŽI-ja u dobroj formi - Nogometaši Pazinke i Rudara spremni ulaze u novu sezonu (Milivoj MIJOŠEK)


Rudar i Jadran pretendiraju na mjesta u vrhu, stepenicu niže su Pazinka i Uljanik, Novigrad je opterećen prekidom rada zbog samoizolacije, Buje želi "mirnu plovidbu" u višem rangu, dok će za drastično pomlađeni Rovinj ovo biti sezona skupljanja iskustva

Ovog vikenda na rasporedu je početak nogometne sezone u Trećoj HNL zapad. Za razliku od one prošle, liga je proširena za dva kluba, ukinut je play off i igrat će se dvokružno 26 kola. Prvak će stječi pravo nastupa u kvalifikacijama za ulazak u viši rang, dok će ona posljednja momčad preseliti u Četvrtu NL NS Rijeka. Sva nadanja igrača, ali i svih onih koji su dio lige, vezani su za epidemiološku situaciju koja nas okružuje, odnosno usmjerena ka cilju da se ne dogodi ono što se dogodilo prošle sezone. Nažalost, situacija nije dobra jer se konstantno odgađaju utakmice u Drugoj HNL, a istog scenarija nisu pošteđeni ni trećeligaši s istoka i sjevera Hrvatske. Da su i zapadni ligaši "u trendu" pokazao je primjer Novigrada čiji su nogometaši tek nedavno izašli iz obavezne samoizolacije. Iako je prvotno bilo dogovoreno kako će oni utakmicu prvog kola odigrati tek krajem devetog mjeseca, Crikvenica nije prihvatila takvu soluciju te će se ta utakmica igrati u srijedu, 2. rujna u 17.30 sati u Novigradu. Svi ostali, barem za sada, a situacija se može promijeniti za samo nekoliko minuta, zdravi su, barem za javnost, i ulaze u natjecanje.

Gledajući samo našu županiju, onda su u prvom planu i pretendenti za više pozicije nogometaši Rudara i Jadrana. Nedjeljno osvajanje kupa NSŽI-ja potvrdilo je da Rudar nastavlja tamo gdje je prošle sezone stao i kako će i dalje biti na samom vrhu ljestvice. Promijenili su trenera, igrački kadar osvježili s nekoliko potentnih igrača kao što su David Golić i Luka Miškulin, a Saša Urošević je konačno popuno zdrav i ambicije će biti veće nego prošle sezone, kada su u prekinutom prvenstvu završili na trećem mjestu. Do njih bi mogli biti igrači iz Poreča koji su ostali bez nekolicine igrača, od kojih je najvrjedniji Vice Miljanić, a novi su Filip Šverko, Andrea Maružin i Igor Lepinjica.

Reći će trener Dalibor Šuran kako bi mu dobro došao još jedan napadač i uz put potpuno spontano spomenuti Emanuela Valentu i Edija Bašu, koji još uvijek treniraju na Velom Joži.

- A tko ne bi htio takva dva igrača u svom kadru, na ovoj našoj razini. No, oni još uvijek čekaju angažman na nekom višem nivou, prijelazni rok je otvoren do sredine desetog mjeseca i sve se to može itekako odužiti. Naravno da bi voljeli da igraju u našem dresu, makar dok ne nađu neki drugi klub, no za sada od toga nema ništa, pojasnio je situaciju s mogućim pojačanjima trener Jadrana.

Stepenicu niže mogli bi biti Pazinka i Uljanik. U mnogočemu redizajnirani Uljanik sasvim sigurno će biti na većoj razini od one prošlogodišnje, barem ako je suditi po pripremnim utakmicama. Novi stručni stožer i dolazak većeg broja igrača pozitivna je stvar, a veliki broj ozljeda ona negativna, no kada se budu posložili, kadri su napraviti dobar rezultat. Još uvijek je neizvjesna situacija s vratarem Tonyjem Macanom koji je trebao biti na golu "brodograditelja". Odradio je i nekoliko treninga, no zbog situacije u Istri 1961, trenutno je drugi vratar pulskog prvoligaša.

Pazinka ima tanki igrački kadar i ukoliko ih zaobiđu ozljede i kartoni, onda će biti konkurentni, a u svim ostalim slučajevima Mirko Matika će imati određenih poteškoća u sastavljanju momčadi. Ostali su bez četiri igrača, od kojih su dvojica bili prvotimci, a doveli su Ivana Rojnića i Tea Krajcara, no za prvo kolo definitivno ne mogu računati na Nikolu Ivetca i Manuela Rudelu pa su već na premijeri pred velikim izazovom.

Taman kada se činilo da su se nogometaši Novigrada posložili i da će krenuti pravovremeno u pripreme s punim igračkim kadrom, dogodila se situacija na koju nisu mogli utjecati. Dvotjedna izolacija vjerojatno ih je unazadila, a inzistiranje Crikvenice na što ranijem odigravanju utakmice prvog kola mogla bi ih uhvatiti nespremne i iscrpljene. U pitanju je i zdravlje igrača jer igrati utakmicu na nivou Treće HNL nakon samo nekoliko treninga nije preporučljivo, pa ostaje dojam kako Crikvenica samo želi iskoristiti netreniranje Novigrada. Gledajući kroz prizmu cijele sezone, ostaje nada da će ona po Novigrad biti uspješnija.

Nesuđeni prošlogodišnji trećeligaši, NK Buje, uz odmak od jedne godine uspjeli su postati dio saveznog   ranga i tako postali sedmi istarski klub u ligi. Oni su vratili nekoliko svojih bivših igrača u klub i nadaju se kako će "mirno ploviti" sezonom bez prevelikog stresa. I oni će se, poput Pazinke, uzdati u nekolicinu iskusnih igrača i nekolicinu nadarenih mladića te poželjeti što manje izostanaka zbog kartona i ozljeda, pa bi mogli ostvariti planirano.

Za Rovinj će ovo biti najteža sezona u novijoj povijesti. Korona kriza najviše se osjetila upravo na Valbruni. Čak 14 igrača napustilo je klub, a zamijenili su ih sve redom jako mladi ili neiskusni igrači, kojima je trećeligaški nogomet trenutno previsok rang. Trener Marijan Kesić hrabro je prihvatio vođenje momčadi, polako u njih usađuje zahtjeve saveznog ranga, no treba biti realan i reći kako će ovo za njih biti tek sezona učenja.

- Svjesni smo svega i znamo da će ova sezona za njih biti godina skupljanja iskustva. Smatram da je bolje to iskustvo nadograđivati na jačim i iskusnijim momčadima kakve su u Trećoj HNL. Puno pričamo, razgovaramo i želim da shvate da nisu ni malo lošiji od drugih, već samo neiskusniji. Nikako ne želim da se u njih uvuče apatija, gubitnički mentalitet ili malodušnost. Ukoliko budemo ustrajni, sve ovo će nam sljedeće sezone itekako koristiti, neovisno o rangu igranja, realan je bio trener Rovinja Marijan Kesić.

Rudar i Pazinka domaćini u pretkolu Kupa Hrvatske

Finalisti Kupa NSŽI-ja, nogometaši Rudara i Pazinke, saznali su suparnike u pretkolu Kupa Hrvatske, što će se igrati u srijedu, 9. rujna. Zanimljivo, oba će istarska kluba biti domaćini. Pazinka će ugostiti ligaškog suparnika Crikvenicu, dok će Rudar na svom terenu dočekati Primorac iz Biograda na moru. Zanimljivo je da je novi trener Rudara Elvis Brajković upravo na klupi Primorca osvojio tamošnji županijski kup.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater