TREĆA HNL ZAPAD

ČUDNA POLUSEZONA Jadran dijeli drugo mjesto, Rudar četvrti, Uljanik iznenađenje

Novigrad je zapeo u raljama grijehova prošlosti, Pazinka ima tek jednu pobjedu, Buježi dvije utakmice manje, a Rovinjci uglavnom gube i stječu iskustvo potrebno za ovaj rang natjecanja

| Autor: Boris VIDULIN
Jedni pri vrhu, drugi pri dnu - Oliver Sumić (Jadran) i Dario Kazalac (Rovinj) (SnimioMilivoj MIJOŠEK)

Jedni pri vrhu, drugi pri dnu - Oliver Sumić (Jadran) i Dario Kazalac (Rovinj) (SnimioMilivoj MIJOŠEK)


Nakon nepotpunih 13 kola, nedostaju dvije utakmice kako bi se kompletirala jesen, završio je prvi dio natjecanja u Trećoj HNL zapad. Uz mnogo odgoda zbog virusa i samoizolacije, uz jednu iz neopravdanih razloga neodigranu utakmicu, uz gubitke bodova pojedinih klubova, bila je to poprilično čudna nogometna polusezona. Zapravo, kako je i završila ona prošla, naglim prekidom, tako je nastavljena nova. S puno neizvjesnosti, kontradiktornih odluka epidemiologa koji su preuzeli ulogu povjerenika, pa je odlična stvar što je i završila u relativno normalnim okolnostima.

Najbolja momčad naše županije trenutno je Jadran Poreč. Može se reći da su imali tek dva kiksa, jedan na Verudi u drugom kolu kada su uvjerljivo poraženi od Uljanika 0:3 i u pretposljednjem kolu kada na "Velom Joži" nisu uspjeli pobijediti Nehaj (0:0). Sve ostalo bilo je u granicama očekivanog. Kako je prvenstvo odmicalo, prikazivali su sve bolji nogomet, a "prezimljavanje" na diobi drugog mjesta je i više nego dobar rezultat. Tri boda manje i četvrta pozicija rezervirana je za Rudar koji je, s obzirom na najave, vjerojatno očekivao više. Kao i većinu klubova, poremetio ih je Covid 19 zbog kojeg su neke utakmice odgađali, neke nisu, poremetila ih je i samoizolacija, ali i rezultati s momčadima koji su iznad njih. Ni jednu nisu uspjeli pobijediti pa će, ukoliko žele biti među prva tri, na proljeće morati i protiv jačih momčadi prikazati nešto nogometnog znanja. U gornjem dijelu ljestvice još je i Uljanik, što je poprilično iznenađenje. Dobrano su promijenili sastav, muku mučili s ozljedama i to konstantno većeg broja igrača, "krpali" sastav, ali i polučili jako dobar rezultat.

macan

Prvi topnik - Ivan Macan, Rudar (Snimio Milivoj Mijošek)

Novigrad je osvojio 15 bodova, ali zbog grijeha iz prošlosti, oduzeta su im dva koja neće pokvariti ionako loš dojam kojeg su ostavili ove jeseni. Po tko zna koji put najavljeni su rezultati u skladu s igračkim kadrom koji je više profesionalan nego što nije, barem kada su u pitanju radne obaveze igrača, ali se sve izjalovilo. Problemi koji nisu izravno vezani za teren uzimaju preveliki danak i osjete se u svim porama kluba, što je vidljivo ne samo po prvenstvenoj ljestvici. Deseto mjesto, samo jedna pobjeda i čak sedam neriješenih utakmica bilanca je jeseni nogometaša Pazinke. Osim što su se suočavali s problemom zbog koronavirusa, njihov je igrački kadar poprilično tanak i trener Matika uglavnom nema problema koga poslati na teren. Izbor mu je skučen, a to je itekako vidljivo po bodovnoj zalihi.

Buje imaju dvije utakmice manje, igraju s protivnicima iz svog ranga i mogli bi ugrabiti pokoji bod te barem donekle popraviti bilancu. Kao novaci u ligi jedanaesto mjesto i nije tako loše, no samo osam bodova nije garancija da će i na proljeće ostati na tom mjestu. Na 13. mjestu su igrači Rovinja koji igraju iznenađujuće dobro, s obzirom na kadar kojim trener Kesić raspolaže. Kvaliteta za trećeligaški rang je vrlo upitna i svaka pobjeda, svaki bod kojeg osvoje, ravan je osvajanju naslova prvaka.

- Čovjek završi školu, ima u sebi teoriju, ali nema praksu. Iz tog razloga krene skupljati iskustvo kako bi tu istu teoriju moga primijeniti na najbolji mogući način. Nakon određenog vremena dobiva iskustvo i sve je bolji u onome što radi. No, ako ti nemaš završenu školu, onda ti ni praksa ne donosi puno, nemaš onaj temelj znanja kojeg ćeš koristiti i stjecanjem iskustva ne dobivaš ništa, jer nemaš one početne teorije iz škole, reći će jedan trener iz Rovinja koji se ne želi miješati u rad kluba s Valbrune te svom citatu nadodati poznatu latinsku izreku "kako siješ tako ćeš i žeti".

Oko statistike

Najmlađi igrač koji je ove jeseni igrao u ligi iz redova istarskih klubova je Toni Tošić rođen 13. srpnja 2004. godine. Član je Rovinja i odigrao je 783 minute, što znači da nije bio posve standardni član prve jedanaestorice. Za razliku od njega, Entony Pavat rođen 16. rujna 2003. godine, kao drugi najmlađi igrač, bio je legitimni član prve jedanaestorice. Započeo je sve utakmice, a nedostaje mu samo sat vremena igre da bude stopostotan. To su ove jeseni ostvarila samo četvorica igrača i to Oliver Sumić član Jadrana, Ivan Macan napadač Rudara te dvojac iz Pazina, vratar Mladen Delić te kapetan Patrick Rabar.

Na listi strijelaca nema iznenađenja, Ivan Macan potvrđuje golgeterske sposobnosti, u 13 utakmica pogodio je mrežu isto toliko puta, odnosno dao je gol svakih nešto više od 80 minuta, a bolji od njega je Emanuel Valenta koji je u deset utakmica zabio 12 puta ili svakih 75 minuta. Na spomen napadača "oči bode" statistika dokazanog napadača Enisa Šoškića koji je odigrao najviše minuta za svoju momčad, ali je ove jeseni ostao bez pogotka što mu se još nije dogodilo u seniorskoj karijeri.

LISTA STRIJELACA

13 Ivan Macan (Rudar)

12 Emanuel Valenta (Jadran)

9 Dino Dukađin (Novigrad)

6 Oliver Sumić (Jadran), Elvis Trešnjić (Uljanik)

5 Igor Lepinjica (Jadran)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater