OVE SRIJEDE

SVEVREMENSKI KLASIK: Riječka "La Traviata" u pulskoj kazališnoj kući

| Autor: Vanesa BEGIĆ
La Traviata

La Traviata


Opera riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca gostovat će u srijedu u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula s operom Giuseppea Verdija "La Traviata".

Dirigent je Valentin Egel, dok koncept i dramaturgiju, kao i režiju potpisuje Marin Blažević, a koreografiju te također režiju Mila Čuljak/Michele Pastorini.

Asistentica režije je Sofija Cingula, inače djelatnica pulske Muzičke akademije gdje predaje solo pjevanje. Uloge tumače Anamarija Knego, Aljaž Farasin, Kevin Greenlaw, Sofija Cingula, Ivanica Vunić, Emilia Rukavin, Mirna Vidović, Filip Filipović i drugi uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor.

Riječka je premijera bila 8. veljače.

Nastala na temelju Dumasove "Dame s kamelijama", "La Traviata" je zacijelo najpoznatija opera unutar melodramskog žanra i jedna od publici najomiljenijih. Zanimljivo je da su Verdi i libretist Francesco Maria Piave prigodom praizvedbe u Teatru la Fenice u Veneciji 6. ožujka 1853. insistirali da priča bude smještena u suvremeno doba, no uprava kazališta tražila je da se priča smjesti u prošlost.

Iako su prve izvedbe doživjele neuspjeh, a i brojne polemike zbog nepoćudnosti sadržaja, "Traviata" je opstala i ostala proteklih desetljeća najizvođenija opera na svim pozornicama u svijetu koja publiku ne prestaje osvajati jednom od najtežih ("È strano! Ah, fors’è lui") i jednom od najtragičnijih ("Addio del passato") sopranskih scena u opernoj literaturi, slavnom napitnicom ("Libiamo ne’ lieti calici") te brojnim duetima i ansamblima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater