CACCIA LONTANA

U četvrtak pulska premijera opere Antonia Smareglie: DIPLOMSKI RAD KAO MALI DRAGULJ

S konferencije za novinare (N. LAZAREVIĆ)

S konferencije za novinare (N. LAZAREVIĆ)


Madonnu Bellu tumači Jelena Štefanić, sopranistica, a Fiordaliso mezzosopranistica Sofija Cingula, koja je i zaslužna za izvođenje ove opere

Pulska premijera opere Antonia Smareglie "Caccia lontana" (Daleki lov) bit će u četvrtak u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, a repriza u petak u isto vrijeme.

Kako je rekao redatelj predstave Ozren Prohić, "ova je opera plod suradnje pulskog i varaždinskog kazališta, a riječ je o diplomskoj operi ovoga skladatelja rodom Puljanina, čije se djelo revalorizira na pravi način tek posljednjih dvadesetak godina. Madonnu Bellu tumači Jelena Štefanić, sopranistica, a Fiordaliso mezzosopranistica Sofija Cingula, koja je i zaslužna za izvođenje ove opere. Ovo je djelo pravi dragulj, a premda je to kraća forma, vrlo dobro pokazuje Smareglino stvaralaštvo, a to je i nagovještaj njegovog kasnijeg rada. Opera je nastala na temelju melodramatskog prizora Giovannija Pozze i predstavlja cjelovito i skladno glazbeno-scensko djelo", kazao je Prohić.

Glazbena pratnja je povjerena Stjepanu Vugeru, ujedno i dirigentu, koji je istaknuo da je vrlo zanimljivo iščitavati to rano Smareglino djelo koje je prilično relevantno.

Sofija Cingula, koja živi na relaciji Pula-Varaždin kazala je "ponosna sam, sretna i zahvalna što mogu izvoditi ovaj komprimirani dragulj, i što će i mnogi Puljani prvi put prisustvovati uprizorenju jednog Smareglinog djela", a zadovoljstvo sudjelovanjem u takvoj operi izrazila je i Jelena Štefanić, ističući kako se nada da će to biti užitak za publiku.

Kao uvod u operu, bit će prikazan kratki dokumentarni film o Smaregli čija je scenaristica Dina Puhovski.

Antonio Smareglia (Pula, 1854. – Grado kraj Trsta, 1929), u Beču je počeo učiti prirodne znanosti, ali se ubrzo odlučio za studij glazbe. U Grazu je privatno učio glasovir, a 1871. otišao je u Milano gdje je (1872.–76.) studirao na Konzervatoriju (prof. F. Faccio). Tu je upoznao Arriga Boita, Emilia Praga, Alfreda Catalanija i druge pobornike umjetničkog kruga zvanog Scapigliatura. Nakon uspjeha opere "Preziosa" uglavnom se vezao za izdavačku kuću Lucca, no nju je 1888. kupila njemu nenaklonjena nakladnička kuća Ricordi, koja je, stekavši monopol nad kazališnim izvedbama u Italiji, onemogućivala izvedbe njegovih djela u talijanskim kazalištima. Nije imao lak životni niti umjetnički put, stoga je revalorizacija njegova djelovanja i stvaralaštva tim važnija.

"Smaregliu je, nakon neuspjele operacije 1900. zadesila sljepoća. Rad je nastavio diktirajući partiture svojim sinovima ili učenicima. No, u tom je razdoblju stvorio najbolja djela", zapisala je muzikologinja Lada Duraković. (V. BEGIĆ)

Cjelokupan tim opere

Redatelj: Ozren Prohić

Scenograf: Žorž Draušnik

Kostimografkinja: Mirjana Zagorec

Suradnik za scenski pokret: Zrinka Lukčec Kiko

Oblikovatelj rasvjete: Elvis Butković

Scenaristica dokumentarnog filma „Antonio Smareglia“: Dina Puhovski

Produkcija i režija dokumentarnog filma „Antonio Smareglia“: Droolia UFO (Dražen Krešić i Julia Klier)

Dirigent i glazbena pratnja: Stjepan Vuger

Madonna Bella: Jelena Štefanić, sopran

Fiordaliso: Sofija Cingula, mezzosopran

Asistent kostimografkinje: Mladen Jarneić Grof Erdödy

Kostime izradio Mladen Jerneić Grof Erdödy u radionici HNK u Varaždinu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater