ZAGREB

Stanovanje središnja tema Dana arhitekata u Šibeniku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Središnja tema ovogodišnjih Dana arhitekata 4.0, što će se održati u Šibeniku od 3. do 5. rujna  je "Stanovanje" i obuhvaća aktualna pitanja urbanog razvoja i prostornoga planiranja koja u posljednje vrijeme zaokupljaju pozornost stručne i opće javnosti.

Riječ je o četvrtom po redu skupu hrvatskih arhitekata u organizaciji Hrvatske komore arhitekata (HKA) što će se održati u Konvencijskom centru Šibenik, Amadria Park (Solaris).

Ovaj stručni skup hrvatskih arhitekata trebao je biti održan na istoj lokaciji krajem ožujka, ali je uslijed situacije izazvane COVID-19 pandemijom, donesena odluka o njegovoj odgodi, priopćila je u ponedjeljak predsjednica HKA Rajka Bunjevac.

U sklopu središnje teme ovogodišnjih Dana arhitekata - "Stanovanje", programski okvir će, s jedne strane, problematizirati stambene politike, a s druge, održivo stanovanje koje je do izražaja došlo posebno u trenucima pandemije.

Kako je istaknuto, kao i svake godine,važno mjesto u programu imaju i aktualni zakoni i propisi o planiranju i izgradnji, te druge komplementarne teme.

Poseban naglasak bit će na važećoj prostorno-planskoj i graditeljskoj regulativi u svjetlu usklađivanja sa zahtjevima javne nabave, regionalnog razvoja i zaštite okoliša. Tako će, navedeno je, stručna javnost moći biti uključena u iniciranje izmjene i prilagodbe relevantne zakonske regulative zbog lakšega poslovanja.

Stručnoj javnosti bit će predstvaljene i aktualnosti primjene BIM-a (Building Information Modeling) sustava koji je najnapredniji koncept u projektiranju koji objedinjuje sve struke u građevinarstvu i arhitekturi.

Detaljan program Dana bit će uskoro službeno objavljen na mrežnim stranicama Hrvatske komore arhitekata (www.arhitekti-hka.hr) i stranici Dana arhitekata 4.0 (http://dani.arhitekti-hka.hr/).

Kao i dosadašnjih godina, i na ovogodišnjim Danima arhitekata najboljima će biti dodijeljene Godišnje nagrade HKA za 2019. iz tri kategorije - arhitektura, urbanizam i konceptualni pothvat. Izbor nagrađenih je u rukama peteročlang Ocjenjivačkog suda kojim predsjeda ugledni hrvatski arhitekt akademik Nikola Bašić.

S obzirom na epidemiološku situaciju ovogodišnji će se Dani arhitekata održati pod posebnim epidemiološkim uvjetima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of