ZAGREB

Na Danima arhitekata 5.2 aktualne teme sustava gradnje i prostornog uređenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dani arhitekata 5.2 održat će se 28. i 29. rujna u virtualnom formatu iz ORIS Kuće arhitekture putem ZOOM platforme, na tom stručnom skupu bit će riječi o problemima sustava prostornog uređenja i gradnje, a raspravljat će se i o danim prijedlozima za izmjenu zakonodavnog okvira.

O održavanju i temama dvodnevnoga stručnog skupa "Dani arhitekata 5.2 / Prostor i gradnja - vrijeme za novi zakonodavni okvir" u organizaciji Odbora za zakonodavstvo Hrvatske komore arhitekata (HKA), izvijestio je HKA.

Istaknuto je kako je na inicijativu Odbora za zakonodavstvo i Odbora za urbanizam, HKA u proteklom razdoblju analizirao postojeće zakonodavstvo, što podrazumijeva utvrđivanje nedostataka i ograničenja postojećega sustava, a komora je  pripremila i prijedlog teza za izmjenu zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i gradnje.

Kako je objašnjeno, dugoročan i sveobuhvatan proces izrade novoga zakonodavnog okvira baziran je na zaključcima predloženim na Danima arhitekata 4.0.

Tijekom srpnja i kolovoza ove godine provedena je i šira stručna rasprava o tezama za izmjenu zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i gradnje, a HKA zahvaljuje brojnim kolegama koji su izdvojili dio svoga vremena i popunili obrazac te dostavili svoje komentare.

Stručna diskusija i uključivanje šire stručne javnosti

Cilj ovoga dvodnevnog stručnog skupa je i nastavak stručne diskusije i uključivanja šire stručne javnosti o uočenim problemima sustava prostornog uređenja i gradnje.

Organizator je podsjetio da je skup nastavak mrežnoga seminara, kojega je krajem svibnja organizirao Odbor za urbanizam, gdje su predstavljeni različiti sustavi prostornoga planiranja u europskim zemljama i u svijetu. Smatra i da će, u svjetlu izmjena zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i gradnje najavljenih za treće tromjesečje ove godine, i ova stručna rasprava biti prilika za edukaciju i razmjenu iskustava prilikom promišljanja budućih koraka u osmišljavanju reforme sustava prostornog uređenja u Hrvatskoj.

Dani arhitekata 5.2 u virtualnom ruhu održat će se u formatu kratkih izlaganja i panel diskusija na hrvatskom jeziku.

HKA poziva na aktivno sudjelovanje koje će biti omogućeno tijekom programa, a pitanja i komentari moći će se dostaviti putem CHAT ikone.

Sudjelovanje na skupu je besplatno.

Detaljan program skupa bit će objavljen naknadno, a neke od poznatih teme su - "HR/EU praksa - Kako brže do dozvole?", "HR/EU praksa - Kako planiramo prostor? i "(Ne)briga za prostor" s primjerima loše prakse u Splitu, Osijeku, Zadru i Karlovcu, a bit će riječi i o suradnji lokalnih strukovnih organizacija u planiranju prostora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum