"NAJPOSEBNIJA STABLA ISTRE"

U Strukovnoj školi otvorena vrlo zanimljiva izložba o (ne)taknutoj istarskoj prirodi

| Autor: Nina Petrović
(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)


U Strukovnoj školi Pula otvorena je zanimljiva i prirodom nadahnuta izložbe fotografija pod nazivom »Najposebnija stabla Istre.« U procesu stvaranja predivnih fotografija, od kojih svaka prikazuje po jedan mali skriveni, putniku ili slučajnom prolazniku, okom nevidljivi zakutak (ne)taknute istarske prirode, sudjelovali su ravnatelj Strukovne škole Ivo Bebek, profesor hrvatskog jezika i književnosti i koordinator Zavičajne nastave Semir Koljić, renomirani pulski fotograf Teodor Korodi te učenici Karlo Vukas, Lana Oroz, Saša Štimac, Nina Paulović i Tia Bartolić.

Za sve zainteresirane

Izložba je nastala u sklopu ovogodišnjeg projekta predmeta Zavičajne nastave Strukovne škole Pula, predmeta koji svake školske godine (s razlogom) dobiva sve više na važnosti. Ideja o zavičajnoj nastavi krenula je iz šarolikog multikulturalnog istarskog identiteta, od bogatstva sadržanog u maloj-velikoj Istri koja čuva, njeguje tradiciju, običaje, narječja, floru, faunu i svekoliku povijesnu baštinu.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Želja je da baš Istarska županija kao ozbiljna institucija ujedini sve aktivnosti, manifestacije koje se godinama odvijaju na istarskom području pretočena je u stvarnost te je pripremljen program koji ima za glavni cilj življenje Istre kroz sve osjećaje a poglavito gledanje Istre kroz ono što ona jest i sve što predstavlja a kako bi se sačuvale njezine vrednote i u budućim generacijama. Upravo iz takvih pobuda nastala je inicijativa za uključivanjem zainteresiranih u ovaj projekt.

Iako posjećenost nije bila u jako velikom broju na dan samoga otvaranja izložbe, »Dani otvorenih vrata Strukovne škole«, kako kaže ravnatelj Bebek, »su otvorena za sve zainteresirane građane, za koje se nada da će dolaziti idućih dana u većem broju.« Posebnost ove izložbe leži u tome što se ispod svake fotografije nalazi QR kod, čijom se aktivacijom mogu pročitati sve informacije o vrsti stabla i lokaciji.

- Najviše se zahvaljujem koordinatoru i profesoru Semiru Koljiću, zatim učenicima Lani Oroz i Saši Štimcu, svojem bivšem učeniku – sada slavnom Teodoru Korodiju, koji je zaista napravio predivne fotografije. Također, zahvaljujem se i kolegama koji su danas svojom nazočnošću upotpunili ugođaj. Isto tako, zahvaljujem se i predstavnicima medija koji nas prate. Zahvaljujem Istarskoj županiji na financijskoj potpori, puno je lakše realizirati ovakve projekte uz novčanu, pa makar malu, pomoć. Sve je ispalo više od očekivanoga. Ovi uradci će krasiti zidove tj. hodnike naše škole.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Pogotovo ako imamo na umu da je ova škola arhitektonski biser, star preko 100 godina. Činjenica da ovu školu iznutra krase fotografije stabala koji se nalaze u manje poznatim dijelovima Istre, to je »vremeplovski spoj Istre!« Mi smo uspostavili suradnju sa Institutom za poljoprivredu u Poreču. Velika mi je čast čuti da svi, koji su pogledali izložbu, imaju samo riječi hvale. Vidim da Zavičajna nastava ima puno prednosti, da motivira i profesore i učenike, te s nestrpljenjem očekujem početak iduće školske godine, da čim prije krenemo u nove projekte i realizacije!, poručio je ravnatelj.

Pohvale timu

- Projekt je financirala Istarska županija u sklopu zavičajne nastave, na čemu im neizmjerno zahvaljujem. Sve je bolje i lakše kad imate novčana sredstva, svakakve se ideje onda daju razmatrati i realizirati. Moram pohvaliti tim, od ravnatelja, do učenika, koji su zaista odlično odradili svoj posao, nadovezao se Koljić.

On je objasnio da se pomoću spomenutih QR kodova može zaviriti u neke opće informacije o stablu te vidjeti galeriju fotografija.

- Ulovljen je i djelić atmosfere na tim fotografijama jer, prije svega, nama je to bilo jedno novo i, meni osobno, jedno veoma veselo iskustvo. Izazovno ali veselo. Na prvoj fotografiji u nizu, nalazi se jedna stara kruška, koja zadivljuje svojom veličinom, jer znamo da stabla kruške inače nisu baš toliko velika, tako da je ovo iznimka. Stablo se nalazi u blizini Poreča. Pored samog stabla nalazi je ulaz u jamu Baredine. Ovom smo se izložbom oslonili na jedan projekt, koji je prije nekoliko godina izveo Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Oni su izdali tzv. »Katalog najstarijih stabala Istre«, oni su nam danas ujutro održali u školi jedno stručno izlaganje o ovim stablima, te im ovim putom neizmjerno zahvaljujem. Ove smo se godine odlučili za temu »Najposebnija stabla Istre«. Inspirirao nas je spomenuti katalog Instituta poljoprivrede i turizma. Jutros je našu školu posjetila gospođa biologinja s Instituta u Poreču, Mirela Uzelac Božac, koja nas je inspirirala predavanjem kojeg su slušali i profesori i učenici.

U spomenutom katalogu naveli su informacije o najmonumentalnijim stablima u Istri, tj. »živih divova«, koji zbilja izazivaju divljenje kad se nalazite ispred njih i mi smo odlučili nekoliko tih lokacija posjetiti i fotografirati. Htjeli smo barem djelić te ljepote donijeti u našu školu, da to ostane u našim hodnicima, te da i oni učenici koji nisu izravno sudjelovali u projektu, uživaju u fotografijama. Angažirali smo jedan kombi, prijevoz, i krenuli u potragu za stablima. Došli bi kombijem do mjesta gdje bi asfalt bio prekinut, i otuda bismo krenuli pješice u šumu, to je bio čisti avanturizam. Neka smo stabla našli lakše, neka teže, kroz smijeh je rekao profesor Koljić.

Sve je bilo odlično

- Cijeli ovaj projekt bio mi je zaista super. Drago mi je da sam išao na taj put, vidio sam mnogo zanimljivih stvari. Jedna od novih stvari koju sam naučio jest koliko je naša istarska flora zapravo raznolika i bogata i koliko je to bitno za naš eko-sustav. Ovaj put bio je dug, ali istovremeno je bilo zanimljivo traženje stabala, druženje…jedna od anegdota koju zasigurno neću zaboraviti jest kad smo u Rovinjskom Selu tražili maslinu, kao i u Gedićima kad smo dugo tražili stablo i tek smo, nakon ne znam koliko vremena, shvatili da smo parkirali vozilo kraj tog stabla. To je bilo veoma smiješno, ali cijelim putom je vladalo divljenje prirodi. Nadam se da ćemo uskoro ponovno ići na neku sličnu terensku nastavu, kaže učenik Saša Štimac.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Njegovoj kolegici Lani Oroz ovo je putovanje bilo jako zanimljivo.

- Dobro je bilo društvo, dobar profesor, zaista je sve bilo odlično. Put kao put bio je dug, bilo je jako toplo te je bilo i malo naporno, ali sve mi je skupa ostalo u jako lijepom pamćenju. Zadovoljna sam jako izložbom, sa svime što su napravili, naročito sam zadovoljna QR kodovima i nadam se da biti još takvim putovanja, zato i nagovaramo profesora Koljića da nas vodi, kroz smijeh je ispričala Lana.

- Klinci su na zadatku bili super. Skoro pa bih se ja vratio u te godine, ali ne i u školu, našalio se Korodi. »Do suradnje je došlo spontano, dobio sam poziv od strane profesora i tako je sve krenulo. I u budućnosti bih volio surađivati na ovakav način sa školom, klincima, Semirom... ovim putom zahvaljujem Semiru Koljiću, ravnatelju Bebeku i šoferu kombija...«, kaže u šaljivom tonu Korodi.

Izložba i vrata škole su otvorena za sve zainteresirane građane, za radnog vremena škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter