MIROSLAV BERTOŠA

NOVI VODITELJ AKADEMIJINOG ZAVODA U RIJECI: Pulski profesor emeritus vodit će Zavod za povijesne i društvene znanosti

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Miroslav Bertoša (Dejan ŠTIFANIĆ)

Miroslav Bertoša (Dejan ŠTIFANIĆ)


Točno pedeset godina nakon dolaska u Zavod Miroslav Bertoša postao je njegovim voditeljem. Kao novi voditelj zadržat će dosadašnju osnovnu koncepciju, no u idućem razdoblju svojega četverogodišnjeg mandata nastojat će aktivnost Zavoda obogatiti nekim novim sadržajima

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na temelju prijedloga Razreda za društvene znanosti, na redovitoj sjednici imenovalo je prof. emeritusa Miroslava Bertošu, Akademijinog člana suradnika, voditeljem Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli u mandatnom razdoblju od četiri godine.

Područna radna jedinica

Novi voditelj, Miroslav Bertoša, predstavljen je u Zavodu u Rijeci prigodom tradicionalnog Dana otvorenih Akademijinih vrata, 13. studenog. Bertoša je uzvanicima u kratkim je crtama opisao svoj dolazak u Sjeverojadranski institut tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u rujnu davne 1969. Dogodilo se to nakon ukidanja grupe povijesti na Pedagoškoj akademiji u Puli, na kojoj je Bertoša radio kao asistent.

Tada se rodila ideja o osnivanju područne Radne jedinice Sjeverojadranskog instituta u Puli u kojoj bi djelovali muzikolog Slavko Zlatić i Miroslav Bertoša. Puljska Radna jedinica osnovana je, dakle, prije točno pola stoljeća.

Bertoša je radeći u Sjeverojadranskom institutu (koji je u međuvremenu promijenio ime u Centar za znanstveni rad JAZU, potom u Zavod) obavio mnogobrojna istraživanja u hrvatskim, slovenskim, talijanskim i francuskim arhivima i bibliotekama, a napisao je i obranio doktorsku disertaciju.

Generalni konzul

Nakon prekida 1995., kada odlazi na dužnost generalnoga konzula Republike Hrvatske u Trst, vraća se u Zavod HAZU u Rijeci i Područnu jedinicu u Puli i obnaša dužnost upravitelja od 1999. do 2003. Godine 1990. izabran je za Akademijina člana suradnika u Razredu za društvene znanosti, a potom postaje i glavni urednik Problema sjevernog Jadrana, edicije Zavoda, koju je 1963. pokrenuo akademik Mijo Mirković.

Točno pedeset godina nakon dolaska u Zavod Miroslav Bertoša postao je njegovim voditeljem. Prigodom predstavljanja u Rijeci, na pitanje kako je osmislio vođenje Zavoda nakon odlaska akademika Petra Strčića, koji je ustanovu vodio gotovo dvadeset godina, izjavio je da je akademik Strčić dobro usmjerio Zavod u osmišljavanju znanstvenih i društvenih istraživanja te da je ustanova dobro uhodana.

Kao novi voditelj zadržat će dosadašnju osnovnu koncepciju, no u idućem razdoblju svojega četverogodišnjeg mandata nastojat će aktivnost Zavoda obogatiti nekim novim sadržajima.

- To se, prije svega, odnosi na buduće istraživačke projekte u kojima će se više pozornosti posvetiti sjevernojadranskoj komponenti i u većoj mjeri ukomponirati istraživanja povijesne, etno-kulturne, gospodarske i društvene problematike. Suradnici Zavoda pripadaju mlađoj generacije povjesničara, jezikoslovaca i etnologa kojima su dobro poznate moderne metode interdisciplinarnih multidisciplinarnih obradba tematike. Također će suradnici Zavoda u većoj mjeri pratiti društvene i sveukupne promjene i dinamiku brzih preobrazba koje se, htjeli ili ne htjeli, odražavaju i na interpretaciju znanstvenog osmišljavanja znanstvenih zadataka, kazao je Bertoša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini