PULA

PREDAVANJE MIROSLAVA BERTOŠE u petak na Sveučilištu


Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta pulskog Sveučilišta u petak u 13 sati u Dvorani Slavka Zlatića (Ivana Matetića Ronjgova 1, prizemlje) organizira javno predavanje pod nazivom "Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku 'pripojiti' Istri" professora emmeritusa Miroslava Bertoše. Predavanjem će se obilježiti pedeseta obljetnica objavljivanja "Knjige o Istri", a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest.

Knjiga o Istri nastala je prema zamisli istaknutoga hrvatskog intelektualca Tone Peruška kojega je prerana smrt spriječila u realizaciji publikacije. Ona je stoga objavljena kao suautorsko djelo, jer su svojim tekstovima Peruškov nacrt dopunili Miroslav Bertoša, Josip Bratulić, Zvane Črnja, Etore Poropat, Jelka Radauš-Ribarić, Josip Roglić, Ive Rudan, Petar Strčić, Ante Šonje, Viktor Vitolović i Slavko Zlatić.

Promišljeni izdavački i intelektualni pothvat, "Knjiga o Istri" i nakon pola stoljeća predstavlja jednu od temeljnih publikacija objavljenih nakon priključenja Istre Hrvatskoj. Predavanje Miroslava Bertoše prilika je da se njen značaj još jednom istakne. (M. Ra.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini