U UTORAK U INK-u

Kreće Metakino Pulske filmske tvornice: FILMOVI O FILMOVIMA ZA PULSKE FILMOFILE

Tomo Zidić i Marko Zdravković-Kunac (Neven LAZAREVIĆ)

Tomo Zidić i Marko Zdravković-Kunac (Neven LAZAREVIĆ)


Ulaz je slobodan, na programu prve večeri su projekcije dokumentarnih filmova "Kino Otok" i "Okupirani bioskop", druge večeri igrani film Wima Wendersa "U toku vremena" (1975.), a treće igrani film "Purpurna ruža Kaira" Woodyja Allena iz 1985

Pulska filmska tvornica pokrenula je projekt Metakino koji kreće u utorak, 26. veljače u maloj sali Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i koji će se održati još i u srijedu i četvrtak. Ulaz je slobodan, na programu prve večeri su projekcije dokumentarnih filmova "Kino Otok" i "Okupirani bioskop", druge večeri igrani film Wima Wendersa "U toku vremena" (1975.), a treće igrani film "Purpurna ruža Kaira" Woodyja Allena iz 1985.

Stvaranje filma

- Metafilm govori o samom stvaranju filma i to prikazuje, a ovo je metakino jer Klub PFT-a ima svoju djelatnost svakog četvrtka i ovo je izlazak iz tog prostora u smislu razvoja publike, objašnjava predsjednik PFT-a Marko Zdravković-Kunac. "Koristit ćemo malu dvoranu INK-a, koja je u prošlosti bila poznata kao kinoteka INK-a kao privremeno kino kada su se ugasila sva kina u Puli. Tu su počele projekcije i kada se publika zainteresirala za filmove, preselile su se u veliku dvoranu. Drugi razlog je što svi ti filmovi tematiziraju odnos prema kinima. Prvog dana u dokumentarcu 'Kino Otok' imamo tu tužnu hrvatsku priču o izgubljenim kinima na malim hrvatskim otocima, a u 'Okupiranom bioskopu' pratimo mlade aktiviste koji zauzimaju privatno kino. U nastavku imamo priče o kino projekcijama u divljini, a završavamo s 'Purpurnom ružom Kaira' koji govori o utjecaju filma na psihu, ali u stilu Woodyja Allena, kaže Zdravković-Kunac. Ovaj Allenov film inače je poznat po sceni kada lik izlazi iz filma, s filmskog platna i ulazi u kino.

Zdravković-Kunac je zajedno sa zagrebačkim redateljem i scenaristom Tomom Zidićem smislio nastavak projekta koji će također biti vrlo zanimljiv. Zidić je u PFT prvi put došao prije dvije godine kao jedan od mentora škole filma i otada kontinuirano dolazi u Istru i na razne radionice u Pulsku filmsku tvornicu. Sada je došao kako bi se posvetili filmskim edukacijama za mlade i kako bi radili na projektima razvoja publike, a metakino je jedan od njih.

Ako filmske projekcije u INK-u prođu uspješno, Zidić kaže da bi htjeli program metakina produžiti tijekom cijele godine tako da bi se održavao svaka dva mjeseca u različitim prostorima u Puli. To su ili bivša kina, npr. nekadašnje kino Beograd odnosno neka mjesta koja su povijesno ili kulturološki bitna za razvoj Pule i cijelog urbanog središta, poput Kaštela ili diska Piramide.

Senzibilizirat publiku

- Ideja je pokušati raditi taj meta moment i spajati filmove koji su iz određenih tematskih razloga bliski tim ambijentima. Tako da se publika koja dolazi istovremeno senzibilizira s filmom i sadržajem u odnosu na ambijent u kojem se taj film gleda, kaže Zidić. Tako bi se u bivšem kinu Beograd projekcije održale kao drive in, što znači da bi se film gledao iz automobila u kojima bi se gledatelji dovezli i to s programom koji bi bio tipičan za drive in kina, što uključuje zabavne filmove, filmove tzv. B produkcije, horore... U planu je da prikažu i mitski "Plan 9 from outer space" kojeg je režirao Ed Wood, svojevremeno proglašen najgorim redateljem u povijesti, a ovo se smatra njegovim najgorim filmom, no upravo zbog toga je stekao kultni status. Na Kaštelu bi se pak prikazivali filmovi s nekadašnjeg festivala amaterskih filmova Mafaf. Voljeli bi projekcije prigodnih filmova održati i u otvorenoj kaznionici Valtura, no nisu sigurni kako će to prihvatiti ova "vanjska" publika. U prostoru Društva osoba s tjelesnim invaliditetom održavali su festival "Uhvati dan", što bi htjeli ponoviti jer je to prikladan, prilagođeni prostor gdje članovi društva mogu gledati filmove, a da prisustvuje i druga publika. Tu je i prostor Zajednice tehničke kulture, gdje se nekad nalazilo kino Pistola, gdje bi također htjeli prikazati filmove.

Dok se to ne dogodi, tu su projekcije u INK-u. Postoji mogućnost, kažu obojica, da se nakon projekcija u maloj sali kazališta, održi rasprava o filmu, kao što je to i običaj u Klubu PFT-a, no prvo moraju vidjeti kako će publika reagirati.

- Vidjet ćemo kako će ta neutralna publika, odnosno publika koja nije navikla na naše rasprave prihvatiti tu formu prvi dan. Ako prihvati, onda ćemo nastaviti drugi i treći dan, kaže Zdravković-Kunac koji smatra da je ćakulanje o filmu nakon projekcije sastavni dio gledanja filma.

Zdravković-Kunac zahvale upućuje Hrvatskom filmskom savezu koji, kažu, uvelike podržava ovaj program, a tamo kinotečni program u kinu Tuškanac u Zagrebu trenutačno vodi Puljanin Marko Rojnić. (Mladen RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini