SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE

Besplatne projekcije u Pulskoj filmskoj tvornici: VEČERAS FILMOVI O PULI I ULJANIKU

Na programu su četiri filma iz arhive Hrvatske kinoteke

Na programu su četiri filma iz arhive Hrvatske kinoteke


Večeras u 20 sati klubu Pulske filmske tvornice obilježit će se Svjetski dan audiovizualne baštine besplatnom projekcijom četiri filma iz arhive Hrvatske kinoteke koji tematiziraju Pulu. Bit će to filmovi Koste Hlavatyja "Istina o Puli" iz 1947., zatim "Berge Istra" Frana Vodopiveca iz 1973., pa "Pulski navozi" Branka Bauera iz 1970. i "Svečanost u Uljaniku – Filmske Novosti br. 3/72" iz 1972.

U filmu "Istina o Puli" najveći istarski grad sniman je za vrijeme savezničke Anglo-američke okupacije nakon Drugog svjetskog rata. Snimatelj je morao 24 puta mijenjati stan. Kameru je prebacivao iz jedne ulice u drugu kao ložač, kao zidar i kao lučki radnik. Snimao je s krovova kuća, iza otvora na zidovima i kroz rešetke prozora. "Berge Istra" je prikaz svih faza izgradnje jednog od najvećih brodova na svijetu – «Berge Istra», izgrađenog u pulskom brodogradilištu Uljanik. Film "Pulski navozi" detaljno prikazuje pulsko brodogradilište, a "Svečanost u Uljaniku" jednominutni je prilog snimljen povodom proslave 115 godišnjice postojanja Uljanika kao i godišnjice uvođenja radničkog samoupravljanja kojoj je prisustvovao drug Tito.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada, odlukom 33. sjednice Generalne konferencije UNESCO-a iz 2005. Audiovizualna baština svjedok je ekonomskoga, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. (M. Ra.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater