od 20. do 29. travnja u splitu 

Na Marulićevim danima 12 predstava

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Na kazališnom festivalu 34. Marulićevi dani, od 20. do 29. travnja, izvest će se 12 predstava od kojih je jedna izvan konkurencije, a u popratnom programu bit će više događaja u povodu 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića. 

Svečano otvaranje Festivala je 21. travnja, ali će početi dan ranije, izvedbom "Možeš biti sve što želiš" autorice i redateljice  Ivane Vuković na sceni GKM Split. HNK Split izvest će "Euforiju" Ksenije Zajec  i Zagrebačkog kazališta mladih, izvijestili su u četvrtak iz splitskog HNK.

U nedjelju 21. travnja, uz svečanost otvorenja Festivala, bit će dodijeljene nagrade Marin Držić za novi dramski tekst Ministarstva kulture i medija, nakon čega će dramski ansambl HNK Split izvesti predstavu “Crvena voda” Jurice Pavičića u režiji Ivice Buljana.

 Izbornica ovogodišnjih Marulićevih dana Jelena Kovačić kaže kako su se predstave na festivalu izdvojile svojom umjetničkom i produkcijskom kvalitetom, ali i spremnošću na kazališni rizik.
"Tematske preokupacije kreću se od vrlo intimnih, osobnih, pa i ljubavnih priča, preko kritičkog sagledavanja patrijarhata, patrijarhalnog mentaliteta i položaja žena u društvu do kriminalističkih sižea koji svoju temeljnu priču koriste kao put prema društvenoj kritici i kolektivnom preispitivanju.” rekla je Kovačević.

 Na repertoaru festivala su i predstave: „Maske“ autora, redatelja i izvođača Dražena Šivaka, „Slučaj vlastite pogibelji“ Kristiana Novaka u režiji Ivana Plazibata, predstava „Cure“ redateljice i dramaturginje Tjaše Črnigoj, autorski projekt Tomislava Šobana „Zbilja“. 

  Iz Argentine dolazi „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ Ivora Martinića u produkciji teatra Apacheta Sala/Estudio. Riječki HNK Ivana pl. Zajca dolazi s dramatizacijom knjige Mani Gotovac „Rastanci“ u režiji Anastasije Jankovske, a u produkciji Eurokaza u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Hrvatskim inženjerskim savezom bit će izvedena predstava „Simfonije/Turpituda“ u režiji i dramatizaciji Rajne Racz.

 Posljednja predstava u natjecateljskom festivalskom programu bit će dramska predstava Gradskog dramskog kazališta "Gavella" iz Zagreba „Moji tužni monstrumi" Mate Matišića u režiji Vite Taufera.
 Festival završava 29. travnja dodjelom nagrada i izvedbom predstave beogradskog Narodnog pozorišta „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Đorđa Kostića u režiji Juga Đorđevića koja se izvodi van konkurencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater