glazbeni dokumentarci

Filmovi o legendama istarske glazbene scene, Tamari Obrovac i etnosastavu Veja

| Autor: Zoran Oljača
iz dokumentarca "Predi predi šći moja"

iz dokumentarca "Predi predi šći moja"


Besplatna projekcija dva kratka dokumentarna filma o legendama istarske glazbene scene - etno jazz skladateljici i pjevačici Tamari Obrovac te etno sastavu Veja koji specifičnu istarsku tradicijsku glazbu izvode na sebi svojstven moderan način, održat će se u petak s početkom u 21 sat u sklopu Filmskog kluba mladih.

Prije projekcije filmove će najaviti, a poslije projekcije će s publikom razgovarati o razlikama između portretnog i glazbenog dokumentarnog filmu te potrebi za vječnoj potrebi za dokumentiranjem zavičajne kulture i baštine mladi pulski kinoklubaši i muzičari Antonio Juričić i Tin Rakijaš.

iz dokumentarca "Predi predi šći moja" iz dokumentarca "Predi predi šći moja"

U fimu Ines Pletikos "Predi, predi šći moja", dokumentarcu iz 2005., u trajanju od 27 minuta prikazuje se jedna od najpoznatijih hrvatskih etno jazz skladateljica i pjevačica Tamara Obrovac. U filmu se druži s ocem slikarom Ivanom Obrovcem te govori o djetinjstvu, mladosti, odnosu s muzikom, transu nastupa i vježbanju flaute te o Istri kao vječnoj inspiraciji.

Idući dokumentarac je film Nevena Mihaela Dianeževića "Veja". Film je snimljen 2017. godine i traje 33 minute. Zovu ga "Jimmy Hendrix na mrtvoj kozi" jer je virtuoz na mihu. Živciraju ga klišeji da etnoglazbenici moraju svirati u šumi i jesti organski uzgojenu hranu, svjestan je da istarski melos nije ugodan svakom uhu, živi u Belgiji i u Hrvatskoj i pjevač je koji nastupa bos i pjeva žmireći. On je Goran Farkaš, etnomuzikolog i multiinstrumentalist koji s još četvoricom zaljubljenika u tradicijsku glazbu Istre - Markom Pernićem, Sašom Farkašem, Ljubanom Rajićem i Sebastijanom Demarkom - čini Veju, etno bend iz Pazina za koji Dario Marušić kaže kako im se ne može dogoditi da ih se nakon slušanja zaboravi.

Veja Veja

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM te u suradnji s Festivalom dokumentarnog rock filma DORF. Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum