U Pulskoj aci marini

Kako Hrvatsku uvesti u "svemirsko doba"


U pulskoj ACI marini nedavno je održan sastanak o budućnosti svemirske industrije i istraživanja svemira s posebnim naglaskom na afirmaciju Hrvatske u raspodjeli "svemirskog kolača", a kojemu su prisustvovali Tony Bradley, Nebojša Stanojević i Marino Tumpić.

Tony Bradley (Zero Gravity - Know No Limits) za ovu je prigodu doletio iz Manakin Sabota iz SAD-a. On je jedan, kako doznajemo, od prvih investitora na svijetu u male svemirske programe koji je shvatio potencijal takozvane druge ere osvajanja svemira te svojim aktivnostima grabi k uspješnom razvoju svemirske industrije. Nebojša Stanojević predstavio se u ime međunarodne organizacije Team Synergy Moon koja je, svojom predanošću i upornošću, kao jedna od svega pet organizacija na svijetu, uspjela pobijediti u finalu globalnog natjecanja Google Lunar Xprize.

Hrvatsku je predstavljao Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa - Prvog hrvatskog svemirskog programa kojeg je zacrtala i provodi Astronomska udruga Vidulini, a koji je nakon sastanaka s kolegama iz jugoistočne Europe održanog početkom ljeta u Vojvodini, prenio iskustva i realno stanje naših mogućnosti u neposrednoj budućnosti.

- Ovaj je trilateralni sastanak pokazao realno stanje stvari u svjetskoj svemirskoj industriji, pozicije malih igrača i njihove mogućnosti u vremenu koje dolazi. Privatne tvrtke diljem svijeta (Vector, Electron, Interorbital...) koje se već danas bave lansiranjima malih raketa sa satelitima male mase, ali velikog kapaciteta sudjelovat će u Hrvatskom putu k svemiru. Lajtmotiv u vidu prve letjelice u Zemljinoj orbiti porijeklom iz Hrvatske, svojevrsnom hrvatskom "Sputniku", preveliki je zalogaj da bi ga samostalno riješila samo jedna organizacija, kazao je Tumpić navodeći kako su na sastanku usuglasili stanovišta i aktivnosti koje imaju za cilj uvesti Hrvatsku u svemirsko doba te otvoriti vrata našim intelektualnim i industrijskim potencijalima u raspodjeli milijardi dolara svemirskog kolača.

-Sve donedavno privilegij istraživanja svemira iz svemira imali su samo najbogatiji i najveći. Danas to više nije tako. Druga era istraživanja svemira, dostupna svakome od nas, započela je tihim koracima prije dvadesetak godina da bi danas prerasla u respektabilnu industriju s potencijalom, u kojoj će se u narednih desetak godina "vrtjeti" milijarde dolara i postati naša svakodnevnica, zaključio je Tumpić. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom