narodni poslanik

Satirična predstava o najopskurnijim ljudskim osobinama u koprodukciji pulskog INK-a odlazi put Subotice

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Tanja Draškić Savić / INK)

(Snimila Tanja Draškić Savić / INK)


Predstava »Narodni poslanik« poznatog srpskog komediografa Branislava Nušića nastala je kao dio velike međunarodne koprodukcije Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Narodnog pozorišta/kazališta/Nepszinhaz Subotica.

Ovacije publike

Nakon pulske premijere održane u lipnju prošle godine, predstava će premijeru imati i u Subotici, i to upravo danas, u 19.30 sati.

Prilikom izvedbe u pulskoj kazališnoj kući u lipnju prošle godine, predstava je ispraćena ovacijama zadovoljne publike i izvrsnim kritikama.

U ovoj godini obilježava se 160 godina od rođenja Branislava Nušića, a 65 godina je prošlo otkad je prvi put postavljen »Narodni poslanik« u Puli u režiji Ljudevita Crnoborija, za desetogodišnjicu umjetničkog rada kazališnog prvaka Bože Trakića.

(Snimila Tanja Draškić Savić / INK)(Snimila Tanja Draškić Savić / INK)

- U periodu nakon oslobođenja (1949. – 1971.) u pulskom su kazalištu postavljena gotovo sva djela Branislava Nušića, tako da je ideja o ponovnom postavljanju na scenu, a i potrebi da se progovori o najopskurnijim ljudskim osobinama na komičan i satiričan način, bila prirodna i očekivana, navode iz pulskog kazališta.

Djelo je režirala Snežana Trišić, jedna od najuspješnijih srpskih redateljica, postavljajući komad u prostor skladišta u kojem se sve prodaje i preprodaje od sirovina, proizvoda, ali i ljudskog dostojanstva.

Ansambl s kojim je radila joj je dobro poznat pa je rad na ovoj predstavi bio intenzivan i nadahnut, profesionalno i emotivno uzbudljiv i značajan. »Kao kada se poslije dugog putovanja vratite kući i znate da je tu utočište, da ste na sigurnom i da s njima možete sve«, opisala je Snežana Trišić svoje iskustvo.

»Narodni poslanik« jedna je od najpopularnijih (satiričkih) komedija Branislava Nušića, čiju je prvu verziju veliki autor napisao još kao 19-godišnjak, 1885. godine. No, zbog žestoke kritike vlasti dugo nije igrana niti uknjižena – prvi put je postavljena u kazalištu 1896., a tiskana je tek 1924.

Originalna radnja se odvija u provinciji krajem 19. stoljeća. Neobrazovani trgovac Jevrem Prokić imućan je i utjecajan čovjek koji se obogatio špekulacijama. Živi sa ženom Pavkom i kćerkom Danicom, jednostavnim i običnim palanačkim životom. Odnedavno, u njihovoj kući stanuje i advokat Ivković.

(Snimila Tanja Draškić Savić / INK)(Snimila Tanja Draškić Savić / INK)

Mladi Ivković privukao je pažnju Danice, a time je Pavka uznemirena. Naime, ona ne bi htjela da joj kćer dođe na loš glas. Pavku još više uznemiruje njen suprugo Jevrem, jer uvijek kada dođe vrijeme izbora, on kao da postane drugi čovjek: potpuno zanemaruje kuću, trgovinu i svoje bližnje. Budući da je Ilić, glavni kandidat na listi vlade, pao u nemilost kod gradonačelnika, Jevrem je poželio iskoristiti trenutak i postati kandidat, a njegov protukandidat bit će manje ni više njegov zet advokat Ivković.

U Subotici

Subotičko kazalište, koje je jedno od najnagrađivanijih u regiji, ističe se ne samo po iznimnoj umjetničkoj produkciji, već i po predanosti svog ansambla. Ekipi njihova ansambla pridružili su se i: Irena Tereza Prpić, Vini Jurčić i Luka Mihovilović koji su s lakoćom iznijeli uloge ovog bezvremenskog klasika.

- Ovo je prvi put nakon dužeg vremena da naše kazalište surađuje s nekim kazalištem iz Hrvatske, a da to nije sudjelovanje na festivalima ili razmjena gostovanja, već rad na predstavi. Ovo je važan projekt jer povezivanja nisu samo izuzetna prilika za razmjenu umjetničkih iskustava, već i most koji spaja različite kulturne identitete, rekao je Miloš Nikolić, direktor subotičkog kazališta.

Čitav glumački postav u Subotici čine: Milan Vejnović, Minja Peković, Vladimir Grbić, Srđan Sekulić, Igor Greksa, Ljubiša Ristović, Irena Tereza Prpić, Vini Jurčić, Luka Mihovilović i Matija Ulbrih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater