Socijalizam na kućnom pragu

O radničkom samoupravljanju u socijalističkoj Jugoslaviji: Predstavljanje knjige pulskog povjesničara Igora Dude u Rojcu

| Autor: Glas Istre
(Snimio Dejan Štifanić / Glas Istre)

(Snimio Dejan Štifanić / Glas Istre)


Predstavljanje knjige Igora Dude "Socijalizam na kućnom pragu. Mjesna zajednica i
svakodnevica društvenog samoupravljanja u Jugoslaviji" bit će održano sutra, u
četvrtak 25. siječnja, u Dnevnom boravku DC Rojc s početkom u 18 sati. 

Višegodišnje iskustvo s radničkim samoupravljanjem u socijalističkoj je Jugoslaviji utjecalo na razvoj društvenog samoupravljanja na adresi stanovanja. Okvir za taj proces bile su mjesne zajednice, 1963. uvedene kao mogućnost, a 1974. kao obaveza. Bile su samoupravno- teritorijalni oblik okupljanja radnih ljudi i građana, birača i potrošača u njihovo slobodno vrijeme i u njihovu susjedstvu.

Zamišljene kao servis za bolji život i kvalitetniju svakodnevicu, bile su i platforma za suradnju s organizacijama udruženog rada, samoupravnim interesnim zajednicama i općinom te vježbalište socijalističke izravne demokracije, dakle društveni prostor za organizirano djelovanje građana.

Na vrhuncu njihova razvoja u Jugoslaviji je bilo gotovo četrnaest tisuća mjesnih zajednica s tisućama volontera, aktivista i delegata. Njihovu djelatnost knjiga obrađuje iz perspektive društvene povijesti, povijesti svakodnevice i mikrohistorije. Knjiga je rezultat rada na istraživačkom projektu Mikrosocijalizam koji je od 2018. do 2023. financirala Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ).

O autoru


Igor Duda, povjesničar, redoviti je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta
Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te istraživač u sveučilišnom Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS). Također je vanjski suradnik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Research Fellow na Leibnizovu Institutu za istraživanje istočne i jugoistočne Europe (IOS) u Regensburgu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest i kroatistiku te magistrirao i doktorirao povijest. Bavi se temama iz suvremene društvene povijesti i povijesti svakodnevice.

Pored ostalog, autor je knjiga U potrazi za blagostanjem. O povijesti dokolice i potrošačkog društva u Hrvatskoj 1950-ih i 1960-ih (2005., 2014.), Pronađeno blagostanje. Svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih (2010., 2014.) i Danas kada postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (2015.) te urednik i suautor nekoliko zbornika, među kojima su i Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (2017.) te Mikrosocijalizam. Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih (2023.)


Recenzije knjige:


Autor je uspio „oživjeti“ i čitateljima približiti suhoparan, a ponekad i teško čitljiv jezik
dokumenata nastalih u kasnom socijalizmu. Otvorio je novu, dosad uzgred obrađivanu temu, a rezultati do kojih je došao u istraživanju doprinose jasnijem uvidu u povijest jugoslavenskog i hrvatskog društva. Štoviše, knjiga može biti zanimljiva ne samo povjesničarima i zaljubljenicima u povijest, već i mladima koji se danas bave različitim oblicima aktivizma.

Ivana Dobrivojević Tomić, Institut za suvremenu povijest, Beograd
Knjiga na suveren, produbljen i zanimljiv način pristupa fenomenu mjesnih zajednica kao
lokusu samoupravljanja i izravne demokracije. Jedna od njezinih velikih kvaliteta mozaična je pokrivenost čitavog jugoslavenskog prostora – primjeri dolaze iz različitih gradova i sela te iz svih jugoslavenskih republika, što je danas, nažalost, sve rjeđi pristup.

Knjiga je relevantna zbog svojih teorijskih i analitičkih uvida, obilja arhivskog materijala koji donosi, ali i zbog aktualnosti samih koncepata i problema koji su u središtu analize – izravne demokracije, aktivizma, moći djelovanja, solidarnosti, odnosa između plaćenog i neplaćenog rada, odnosa između rada i slobodnog vremena.

Tanja Petrović, ZRC Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Ljubljana

O predstavljanju knjige


O knjizi će govoriti Karlo Držaić, Saša Vejzagić i autor Igor Duda. Karlo Držaić magistar je povijesti, komparativne književnosti i antropologije, a trenutno doktorand na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Primarne teme istraživanja kojima se bavi su povijest i ideologija socijalističkog pokreta te teorija historiografije.

Saša Vejzagić diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Srednjoeuropskom
sveučilištu (CEU) u Budimpešti, dok je doktorski studiji završio na Europskom sveučilišnom institutu (EUI) u Firenci. U središtu njegovog znanstvenog rada su ekonomska, poslovna, politička, radnička i društvena povijest 20. stoljeća s naglaskom na jugoslavenski socijalizam.

Stoga vas, u svjetlu nadolazećih izbora za mjesne odbore, pozivamo ovog četvrtka 25.
siječnja u 18 sati u Dnevni boravak DC Rojc na upoznavanje s ovom uistinu
fascinantnom knjigom kao i fenomenom direktne demokracije uz gostovanje autora i
njegovih gostiju.

U slučaju nemogućnosti dolaska, događaj možete pratiti putem valova Radio Rojca na
87,7 FM te na www.radio.rojc.eu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater