ISTRA I HLADNI RAT

NOVA URBANA LEGENDA: Neman iz bunkera na Bulevaru ubila mornara

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
David Orlović (D. MEMEDOVIĆ)

David Orlović (D. MEMEDOVIĆ)


Zmija duga sedam metara zdrobila je grudni koš mornara kojeg su dali zatvoriti u bunker da bi ga kaznili zbog kašnjenja s dopusta. Do tih je podataka došao mladi pulski povjesničar David Orlović, prikupljajući materijale, ukupno 271 dokument, koje je objedinio u nedavno objavljenom zborniku "Dokumenti iz Hladnog rata, Istra 1946. - 1954."

Što se krije u mračnim bunkerima i tunelima kojima je premrežena Pula? Tunel je zatvoren, mračan i samim tim intrigantan jer golica maštu. Čovjek se pita što bi unutra moglo biti, čak bi kročio u gustu tminu iako ga je strah. A u strahu su velike oči i bujna mašta pa je možda na tom tragu nastala urbana legenda proizašla iz stvarnog dokumenta. I to američke obavještajne službe CIA-e, ni manje ni više. Naime, upravo u jednom takvom deklasificiranom dokumentu sastavljenom 26. kolovoza 1952., koji tretira jugoslavenske obrambene efektive uz jadransku obalu, spominje se jeziv događaj u jednom od tunela na Bulevaru, u Arsenalskoj ulici podno Monte Zara.

Krikovi

Naime, časnik iz komande brodogradilišta u Puli dao je zatvoriti jednog mornara u sklonište izvan Arsenala želeći ga kazniti zbog jednodnevnog kašnjenja s dopusta. Kasnije je stražar čuo zatvorenikove pozive u pomoć. Stražar je smjesta otišao do časnika i ispričao mu što se događa, na što ga je ovaj poslao nazad, priprijetivši mu da će i njega zatvoriti. Kad se vratio na stražarsko mjesto, vojnik je ponovno čuo zaglušujuće krikove i opet je otrčao do časnika, nagovorivši ga da ide s njim. Čim su ušli u sklonište, primijetili su mornara kako leži na tlu pored vrata, a oko njega je bila omotana zmija. Kasnije su otkrili da je bila duga sedam metara i teška 27 kila! Mornar je preminuo nakon što mu je neman zdrobila grudni koš. Kad je ugledao taj prizor, časnik je izvukao pištolj i ubio zmiju. Zatim je uperio pištolj u sebe i oduzeo si život.

Do tih je dokumenata došao mladi pulski povjesničar David Orlović, prikupljajući materijale, ukupno 271 dokument, koje je objedinio u nedavno objavljenom zborniku "Dokumenti iz Hladnog rata, Istra 1946. - 1954." (Cold War Files Istria 1946. - 1954.). Tom je knjigom želio prikazati jedno nespecifično povijesno, ali ključno prijelomno razdoblje u povijesti Istre i Pule. Zbornik dokumenata nastalih u pisarnicama američke tajne službe nipošto nema želju dati završnu riječ o prvim godinama jugoslavenske vlasti, veli povjesničar. Objašnjava da je cilj objavljivanja ove građe dati još jedan doprinos proučavanju poslijeratnog, jugoslavenskog perioda povijesti Istre, nakon razbijanja višedesetljetne šutnje. Nizom novih istraživanja dobivamo prve rezultate tek u posljednjih 20-ak godina.

Priča o nemani u tunelu dio je tih dokumenata do kojih je Orlović došao guglanjem po stranicama CIA-e. Izvor informacija nije poznat. Ne spominje se ni o kojem je ulazu na Bulevaru riječ. Orlović napominje da se radi o dobrom materijalu za novu urbanu legendu, poput priča o aligatorima u njujorškoj kanalizaciji. No, kako objašnjava što se takva priča, koja se navodno zbila negdje 1951., uopće našla u dokumentu CIA-e?

- Možda je neki Puležan to namjerno podvalio, izmislio. To ostaje nepoznanica. Pitanje je otvoreno i to je ustvari čar urbanih legendi, kaže Orlović te podsjeća na sličnu priču koja se povezuje s Petrovaradinskom tvrđavom. Za nju je saznao u razgovoru s jednim Puljaninom, želeći provjeriti događaj iz bunkera. Taj je Puljanin rekao da za pulsku neman nije nikad čuo, ali postoji više priča iz Petrovaradina za koju su čuli njegovi roditelji koji su iz Novog Sada. Prva, o dva vojnika koji su po kazni nakon kašnjenja s odsustva ostavljena u podzemlju tvrđave, smještena je u vrijeme Velikog rata. Nakon nekoliko sati čuli su se krici, a ujutro su dežurni vojnici imali što vidjeti: dva unakažena trupla bila su onodobni misterij. Druga priča smještena je u 1925. godinu kad je jedan vojnik ubijen. Njegov je ubojica izmislio priču o udavu i tada je nastala pjesma "Kad je ala zaklala vojnika".

Mitografija

- Nevjerojatne su sličnosti i podudarnosti s pričom iz Pule. Mitografija tvrdi da legende i mitovi često mijenjaju mjesto radnje, ali detalji ostaju isti. Ostaje otvoreno pitanje kako je ova priča završila u ladicama agencije u Langleyju u Virginiji. Prvo treba jasno kazati da je CIA prikupljala sve dostupne informacije, uključujući i glasine, kaže Orlović, pitajući se je li možda priču prodao neki šaljivdžija iz Novog Sada na službi u Puli ili je pulskim podzemljem doista harala opasna neman.

U rudniku kod Tvornice stakla 1971. pronađeni kosturi djece

Klaustrofobičan ambijent mračnog i opasnog tunela iz kojeg nema izlaza obilato koristi i filmska industrija pa se tako u posljednjoj inačici filma "It" zli klaun koji ubija djecu pojavljuje upravo u tunelu, vreba iz kanalizacijskog odvoda.

No, pulski tuneli nisu povezani samo s legendama. Ovdje treba podsjetiti na tragičan, istinit događaj koji se zbio 1966. godine, kada su dvojica dječaka, šestogodišnji Dragan Olaj i dvije godine stariji Vedran Pešušić, nestali u pulskom podzemlju, u blizini svoga doma. Javnost je mislila da su oteti, svjedoci su čak spominjali crnu limuzinu koja ih odvozi sve dok pet godina kasnije, 1971., četvorica dječaka u napuštenom rudniku u blizini Tvornice stakla nisu nabasala na dva dječja kostura. Bila su prekrižena na polovici, kao da je jedan sjedio u naručju drugoga. Iako su ih roditelji identificirali po očuvanim čarapama, patikama i remenju, majka Dragana Olaja u razgovoru za naš list 2011. godine izjavila je da još uvijek vjeruje da je njezin sin živ.

Nakon tragedije okno napuštenog rudnika vlasti su zatvorile.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of