NOVI ROMAN POZNATOG KNJIŽEVNOG DVOJCA

LARÍ MARÍ: Naličje spoznaje - uz zanimljivu potragu i obrate

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


Poznati književni dvojac Larí Marí nedavno je objavio roman "Naličje spoznaje". Moglo bi se reći, premda svaka od njihovih prethodnih knjiga ima svoja specifična obilježja, da je to njihov najzreliji roman, koji jest, istina, i psihološki, nastavljajući njihovu "prozu koja liječi", ali i ljubavni u širem smislu, napisan na trenutke u stilu trilera, sa zanimljivim potragama, obratima.

Nakon njihovih uspješnica "Bez ljubavi i mržnje", "Zlatni Mjesec", "Armati" i "Bremenita šutnja" ovaj roman donosi spoj lijepe književnosti, psihoanalize, duhovnosti i filozofije, a kao što je to već u njihovom stilu, i dalje uvodi čitatelja u najdublje duševne tajne.

Glavni lik je novinar koji mora iskopati zanimljive priče. No, onda susreće tajanstvenu ženu i njihovi se životi isprepleću, ne zna se što donosi sutra. A tu je i njegov šef sa svojom zamršenom obiteljskom pričom. Kao i zamršeni odnos glavnog junaka s ocem, očev odlazak, njegova nova obitelj…

Poput priče unutar priče, gdje upravo sve to čini bit naracije, ispreplitane radnje, monolozi, odnosno solilokvij glavnoga junaka gdje promišlja o životu, sudbini, susretima koji su na jedan ili drugi način odredili njegov život…

Zanimljivo je da se glavni junak zove Niccollo, baš tako, s dva c i dva l, što je u biti i na novi način kreirano ime, možda i ne bez razloga, jer protagonisti ovog književnog dvojca uvijek imaju zanimljiva imena, originalna, kao što je neobična i radnja tih romana, njihovi obrati.

Vidljivo je da autorice pišu s lakoćom te da ih posebno zanima to dinamično kreiranje radnje, s tolikim promjenama, i što se tiče likova, njihovih saznanja, otkrića.

Slijedeći životne putove tih junaka, razotkrivaju se i djelići složenih mozaika međuljudskih odnosa uz poniranje u svjetove duše.

Književni dvojac Larí Marí (Larissa Kunić i Marieta Kola) dobitnice su nagrade Kiklop i autorice čiji su književni hitovi uvršteni u stalni postav Britanske kraljevske knjižnice. Začetnice su novog književnog pravca nazvanog Proza koja liječi. Vlasnice su opatijske ordinacije Entera Clinic u kojoj već 25 godina, pomažući mnogim klijentima, skupljaju književna nadahnuća i stvaraju Prozu koja liječi koja je produžena ruka njihovog savjetodavnog djelovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum