Što čitanje pruža u životu i drušvu?

Predstavljanje knjige "Velika važnost malih priča" u pazinskoj knjižnici i predavanje "Od klasike do bajke" u Domu

| Autor: Vanesa Begić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


S početkom u 18.30 sati danas u Gradskoj knjižnici Pazin bit će predstavljena knjiga »Velika važnost malih priča«. Uz autorice, Andu Bukvić Pažin i Mariju Ott Franolić, o knjizi će govoriti Dubravka Zima.

- Čitanje većinom vezujemo uz dom, vrtić, školu, knjižnicu… No što je zapravo čitanje i kakvo ono treba biti? Čitati kada, gdje, koliko? Samostalno ili može i u društvu? Što nam pruža? Zašto uopće čitamo? Kakva je veza čitanja, pričanja i pripovijedanja?

Ovo su samo neka od pitanja koja se pojavljuju dok čitamo knjigu i sa svakom novom stranicom, osim odgovora, otvaraju se nova pitanja, navedeno je u najavi.

Već sljedećeg jutra, u petak 15. ožujka u 10.30 sati na programu je predavanje »Od klasika do bajke: Mali princ«, a mjesto radnje je velika dvorana Spomen doma.

»Mali princ« je najpoznatija novela francuskog pilota Antoinea de Saint-Exupéryja. Napisana je 1943., a sam je autor izradio ilustracije u knjizi. Mladi se s ovim klasikom većinom susreću kroz školsku lektiru, no često mu se vraćaju i više puta. Svako čitanje donosi čitatelju nešto novo, oku skriveno na prvo čitanje. Ova fantastična priča govori o ljubavi, odgovornosti, radosti, životu…

O važnosti ovog književnog klasika govorit će književna prevoditeljica, kritičarka i sveučilišna lektorica dr. sc. Anda Bukvić Pažin i književna prevoditeljica, kritičarka i sveučilišna lektorica dr. sc. Dubravka Zima.

Predavanje je besplatno i, premda prvenstveno namijenjeno srednjoškolcima, otvoreno je za svu zainteresiranu javnost. Održava se u sklopu projekta FKK-FilmKnjigaKazalište čiji je nositelj Gradska knjižnica Pazin, ali u njemu ravnopravno sudjeluju i partneri su Pazinski kolegij – Klasična gimnazija, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Centar za mlade Alarm Pazin i Pučko otvoreno učilište u Pazinu. Projekt se provodi uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum