GORANOVO PROLJEĆE

Miroslav Kirin je ovogodišnji laureat Goranovog vijenca

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Promo)

(Promo)


Najvažniji hrvatski i jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu posvećen živim pjesničkim glasovima – domaćim, regionalnim, europskim i svjetskim – uspomeni na Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu - Goranovo proljeće odvijat će se u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, od 20. do 23. ožujka.

Vijenac za profesora

Nastupit će više od trideset pjesnikinja i pjesnika, iz petnaest zemalja, s četiri kontinenta. S pjesničkom karavanom putuje, čita, svira i pjeva kultni slovenski kantautor Zoran Predin, dok je za pjesničko-muzičke improvizacije zadužen glazbeni kolektiv OAZA.

Ovogodišnja Nagrada Goranov vijenac pripala je Miroslavu Kirinu.

Miroslav Kirin rođen je 1965. godine u Sisku. Objavio je deset pjesničkih knjiga, fotoesejističku knjigu "Iskopano" (2012.), slikovnicu "Zimska potraga" (2015.) u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman "Album" (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini, te knjigu kratkih proza "Babanija" (2021.), koja je nagrađena Nagradom "Fran Galović" te bila finalist regionalne nagrade "Stjepan Gulin". S Borisom Vrgom priredio je 2021. "Banijsku književnu antologiju". Pjesnička manifestacija Kvirinovi poetski susreti dodijelila mu je 2023. Plaketu sv. Kvirina, nagradu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.

- Miroslav Kirin autor je jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća. Takva konstatacija postala je, međutim, očigledna tek u zadnjih petnaestak godina kad se posve ustalio njegov poetički profil, kad su se u Kirinovu rukopisu posve sedimentirala ona obilježja koja u više uzastopnih poetskih knjiga po svojim temeljnim naglascima ostaju manje-više konstantna. Iznimno visoka razina refleksivnosti, poetske analitičnosti, vrlo gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, te začudni predmetno-tematski obrati karakterizirali su, doduše, Kirinovu poetsku fakturu praktički od njegovih prvih rukopisa i njihovih ukoričenja. No, konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom su se ipak mijenjale, dostižući neprestano sve veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo, navodi u motivaciji za nagradu Davor Šalat.

"Goran" za mlade

Nagrada "Goran" za mlade pjesnike pripala je Silbi Ljutak.

Silba Ljutak (Zagreb, 1999.) studentica je diplomskog studija psihologije i freelance prevoditeljica za engleski jezik. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu. Rukopisna zbirka pjesama "Normalna raspodjela" dobiva pohvale žirija na 58. Goranovom proljeću, a zbirka "Kuća na otoku" na 60. Goranovom proljeću. Sudjelovala je na književnoj tribini "Učitavanje" te na festivalima "Rukopisi" i "Vrazova Ljubica". Izbor pjesama preveden joj je na španjolski jezik.

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je 47 rukopisa. O nagrađenom rukopisu odlučivao je žiri u sastavu: Asja Bakić, Sanja Baković i Dinko Telećan. Žiri je kao pobjednički jednoglasno izabrao rukopis pjesnikinje Silbe Ljutak naslovljen "Kuća na otoku".

- "Kuća na otoku" iznimno je zaokružen i cjelovit rukopis koji se ističe svojom kompaktnošću, te jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom. (…) Kuća na otoku svakako je i pjesničko svjedočanstvo ženske emancipatorske snage koja se kreće u dvije linije: emancipacija majke od uskogrudne i okrutne male sredine i emancipacija kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet: "ja sam početni stadij rasta/iz nečega u nešto drugo/proklijala sam na zubatom Suncu, navela je Sanja Baković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of