POLICIJA IMA I DUŠU

Šef okučanske policije objavio zbirku pjesama "U ŠUTNJI PJEVAM"

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Da policija nije 'samo' represivni ili sigurnosni aparat, već da 'ima i dušu' posvjedočio je Zrinko Kapetanić, načelnik Policijske postaje Okučani, koji je u petak u zagrebačkim prostorijama Matice Hrvatske predstavio svoju zbirku pjesama "U šutnji pjevam", njegovu drugu izdanu, u kojoj iznosi svoja promišljanja o svijetu, o turobnim danima iza i ispred nas, o suvremenosti i ljubavi.

Svoga policajca u službi poezije pohvalili su u ponedjeljak iz njegove PU brodsko-posavske, priopćenjem u kojem navode kako je promocija knjige održana u organizaciji novogradiškog ogranka Matice hrvatske, a okupila je sedamdesetak zainteresiranih čitatelja, ljubitelja pisane riječi i Zrinkovih prijatelja.

Kapetanić je na promociji ugostio poznata lica pisane riječi, poput romanopisca Mire Gavrana, pjesnika Enesa Kiševića i glumca Zvonka Novosela koji je kao jedan od moderatora pročitao na desetke Zrinkovih stihova iz pjesničke zbirke "U šutnji pjevam", uz glazbenu pratnju na gitari glazbenika Tomislava Užarevića.

Promociji je nazočio i Kapetanićev nadređeni, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, koji je još jednom pružio potporu policajcima u njihovim aktivnostima i hobijima kojima se bave izvan službe.

Pjesnička zbirka krije četrdesetak pjesama, a njegova je druga izdana - prije 35 godina izdao je prvu pod nazivom "Dječak u zabludi".

Kapetanić u policijskoj odori usmjerava na promišljanja o vlastitom životu i poeziji

Kapetanić za 35 godina svoga pjesništva kaže kako je to dugi životni vijek, ali i dokaz da su pjesnici satkani od strpljivosti, spremni sanjati, napisati brojne stihove, a opet da ti isti stihovi godinama ne postanu dostojni pjesnikove zbirke.

Ističe kako svojom pisanom riječi i interpretacijom svojih pjesama, a pogotovo kada ih interpretira u odori hrvatskog policajca snažno slušatelje usmjerava na promišljanja o vlastitom životu i poeziji, da govoreći svoje pjesme, ogrnut amblemima hrvatskog policajca i načelnika policijske postaje, ispisuje bezbroj slika i misli.

Njegovi kolege kažu kako su, kada zarone u dubine Kapetanićeve poezije, darivani trenutkom samoće, ali one koja ispunjava svaku poru našeg vremena, vremena koje će pamtiti kao osobno bogatstvo. "Ponekad nesvjesno žurimo pri odlasku u svijet velikih gdje je briga čovjekova svakodnevica, a Zrinko nas želi usporiti na tom putu svojim stihovima", stoji u policijskom priopćenju.

Kapetanić: Uskoro slijedi snimanje CD-a

Kada je krajem prošle godine najavljivao izlazak iz tiska njegove druge zbirke pjesama Kapetanić je, uz zahvalu svima koji su mu pomagali i pomažu u realizaciji promocije, najavio i snimanje CD-a koji će ići uz knjigu i naredne promocije, "toliko koliko mi dozvoli vrijeme".

U priopćenju je ispisana i njegova pjesma "Dijete u meni", jedna iz ove zbirke.

"U meni je dijete

i čuvam ga od svijeta,

od luda i probisvijeta,

od smrti i od zrenja

od svih novih htijenja.

Dijete je u meni,

Ja znam ti ga voliš,

Za njega se moliš,

Da ostane u meni –

O, svijete besmisleni."

Pjesme se mogu poslušati i na youtubeu, na ovom linku. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater