novi 53. svezak časopisa "Histria archaeologica"

U potpuno "ženskom" broju piše šest autorica

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


U multimedijalnoj dvorani Arheološkog muzeja Istre predstavljen je novi svezak časopisa Muzeja "Histria Archaeologica", o čemu su govorili ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, tajnica uredništva Adriana Gri Štorga te glavni urednik, ravnatelj Arheološkog muzeja Zagreb dr. sc. Ivan Radman-Livaja.

- Riječ je o časopisu koji ima kontinuitet, izlazi od 1970. godine i ovo je njegov 53. broj. Na 250 stranica donosi vrsne teme stručno obrađene, kazao je Komšo.

Adriana Gri Štorga rekla je da su »godinama glavni urednici časopisa bili ravnatelji Arheološkog muzeja Istre, a potom prije desetak godina, časopis je dobilo uredništvo sastavljeno od eksperata iz raznih muzejskih ustanova, i svi tekstovi su sada u potpunosti dvojezični, hrvatsko-engleski. To nije samo časopis Arheološkog muzeja, tu svoje radove i istraživanja objavljuju i suradnici, a ovaj broj je u potpunosti ženski broj, priloge potpisuje šest autorica. Format časopisa je sada A4«, navodi Gri Štorga

Predstavljajući sadržaj časopisa, dr. sc. Ivan Radman-Livaja kazao je da je Dunja Martić Štefan zastupljena tekstom "Prilog poznavanju cijepane litike s lokaliteta Garbinovica kod Poreča". Mali broj nalaza i poremećena stratigrafija u pećini omogućuju dataciju nalaza u prapovijesna razdoblja od neolitika.

Prilog dr. sc. Alke Starac naslovljen je »Kozmetička kutija, škrinje i ključevi iz Antičke zbirke Arheološkog muzeja Istre«. Erika Trbojević i Ana Pavlović autorice su teksta "Numizmatički nalazi s lokaliteta Malo rimsko kazalište - AMI zapad i AMI istok/zapad u Puli", dok se dr. sc. Ida Koncani Uhač bavi "Klasifikacijom lučkog sustava rimske Histrije". Aleksandra Mahić Sinovčić piše o arheološkim istraživanjima crkve sv. Petra nedaleko od Vodnjana, provedenim tijekom 2009. i 2010. godine, dok se Đeni Gobić-Bravar osvrće na "Unutarnji dio kompleksa Dvojnih vrata u Puli".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini