Simpatičan test dubine ljubavnog jada

"Zaljubljen do ušiju" Mire Gavrana slavi 20. izdanje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Zorana Vukić Gavran)

(Snimila Zorana Vukić Gavran)


Miro Gavran opet niže sjajne uspjehe. Njegov roman »Zaljubljen do ušiju« slavi svoje 20. izdanje, a jednako značajan uspjeh postigao je još jedan njegov naslov, »Kako je tata osvojio mamu« koji je doživio svoje 17. izdanje.

Tema romana za djecu »Zaljubljen do ušiju« snažna je i bolna ljubav o kakvoj pisci pišu samo u knjigama za odrasle, kako kaže i autor ove knjige. Zanimljivo je da Miro Gavran na kraju svakom čitatelju nudi pravi test za mjerenje ljubavi koji nam pomaže saznati jesmo li i mi zaljubljeni do ušiju poput Marija, glavnog junaka ovog romana.

Simpatičan test dubine ljubavnog jada, kako ga autor naziva, sastoji se od 12 pitanja koji donose do 10 bodova, ovisno o odgovoru. Kada se zbroje bodovi, moguće je pročitati objašnjenje za svaki od četiri moguća ishoda, od toga da smo zaljubljeni do ušiju pa sve do toga da možda i nemamo pojma o ljubavi.

»Kako je tata osvojio mamu« roman je o dječaku Antunu i njegovom životu. Roman je pisan u prvom licu. Priča počinje kad Antun upozna Bernardu, u koju se i zaljubi. No, stvari se zakompliciraju kad se Antunovi mama i tata posvađaju te se Antun i mama presele baki. No, ipak mama i tata dolaze do dogovora i pomire se, i to ni manje ni više nego na Antunovom rođendanu.

- Drago mi je što u mojim knjigama današnja djeca prepoznaju svoje svjetove i što im je blizak humor i emocije kojima su protkane moje priče koje afirmiraju ljubav, prijateljstvo i obitelj, poručio je Gavran.

Miro Gavran (1961.) najprevođeniji je i u kazalištu najizvođeniji hrvatski književnik. Djela su mu prevedena na 42 jezika, imao je više od 400 kazališnih premijera na svim kontinentima, koje su imale više od četiri milijuna gledatelja. Vjerojatno je jedini živući dramatičar u svijetu kojem su u čak pet zemalja organizirali kazališni festival (GavranFest), na kojem se izvode prikazi njegovih drama i komedija. Knjige su mu doživjele više od 250 izdanja na hrvatskom jeziku i u prijevodima. Otisnute su u milijun primjeraka. Za odrasle je do sada napisao deset romana: »Zaboravljeni sin«, »Kako smo lomili noge«, »Klara«, »Margita«, »Judita«, »Krstitelj«, »Poncije Pilat«, »Jedini svjedok ljepote«, »Kafkin prijatelj«, »Nekoliko ptica i jedno nebo«, dvije zbirke priča: »Mali neobični ljudi« i »Priče o samoći«, te dvije knjige poezije: »Pjesme« i »Obrana Jeruzalema«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater