Diplomska predstava Tanje Grgić

KAZALIŠTE DR. INAT: Premijera predstave "Sic transit gloria mundi"

Glavna tema predstave je smrt, prolaznost i propadanje. Praktična inspiracija je bila povijest njezinog etničkog i kulturološkog židovskog zaleđa. Kao teorijsku inspiraciju je koristila knjige Brune Schulza, te doktorski rad dr. Edith Stein i neke filozofske zamisli Martina Bubera

| Autor: Mladen RADIĆ
Plakat predstave "Sic transit gloria mundi"

Plakat predstave "Sic transit gloria mundi"


Kazalište dr. Inat predstavlja predstavu "Sic transit gloria mundi" čija će se premijera održati u petak u 21 sat u prostoru kazališta, na 3. katu Rojca, a ulaz je slobodan.

Plesna osnova

"Sic transit gloria mundi" autorski je projekt Tanje Grgić te njena diplomska predstava u sklopu magistarskog studija Neverbalnog teatra Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Glavna tema predstave je smrt, prolaznost i propadanje. Praktična inspiracija je bila povijest njezinog etničkog i kulturološkog židovskog zaleđa. Kao teorijsku inspiraciju je koristila knjige Brune Schulza, te doktorski rad dr. Edith Stein i neke filozofske zamisli Martina Bubera. Važna referenca za njen rad je i Edmund Husserl i transcendentna fenomenologija. Njegov koncept die Lebenswelt je zanimljiv za taj rad.

Predstava ima snažnu plesnu osnovu gdje se u procesu istraživao fenomen plesnog markiranja i fenomen empatije u relaciji izvođač-publika, a Grgić je izvodi s kolumbijskim plesačem i koreografom Parsifalom Plazasom. Glazba je zastupljena u obliku sonate za solo čelo op. br. 8. Zoltana Kodalya koju uživo izvodi Neva Begović. Jedan dio predstave je isključivo vizualan te koristi platno i sjene, a u tom dijelu izvođač je mladi umjetnik Rafael Grgić.

Tanja Ruta Grgić obrazovala se u različitim oblicima umjetnosti. Godine 2015. sa svojom obitelji preselila se u Kinu i studirala koreografiju na Nanjing University of Arts. U Hrvatsku se vratila 2020. te je počela raditi na svojim projektima koji su vezani uz njezine židovske korijene. Paralelno je upisala magistarski studij na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na smjeru Neverbalnog teatra. Razvila je jedinstvenu tehniku koja se temelji na klasičnom baletu, europskim suvremenim tehnikama, dubokoj radosti židovskih narodnih plesova i delikatnim pokretima kineskih plesova.

Divni plesači

Parsifal David Plazas Forero kolumbijski je umjetnik i plesač. Dio je ansambla Baleta Anae Pavlove gdje uživa dijeliti pozornicu s mnogo divnih plesača. On je multidisciplinarni izvođač koji je predan, otvoren i uvijek uzbuđen sudjelovati u kreativnosti nastojanja. Njegova raznolikost u plesu i ritmu čini ga jedinstvenim izvođačem.

Tanja i Parsifal zajedno su studirali na Nanjing University of Arts u Kini i bili su dio internacionalnog ansambla Beihe body theatre u Nanjingu. Koreografirali su i plesali u predstavi "Savitri" u Nanjingu za koju su dobili prvu nagradu na nacionalnom natjecanju kazališta u Kini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater