teatar naranča

Premijera "Priča za laku noć": Ritual za uspavljivanje djece

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto Teatar Naranča)

(Foto Teatar Naranča)


Predstava za djecu ne mora nužno biti uz raskošnu scenografiju, blještava svjetla, šarene kostime i rekvizite. Istina, iz bogate riznice Teatra Naranča bilo je i puno takvih predstava koje su ostale itekako zapamćene kod najmlađih, od kojih su neki sada već tinejdžeri ili studenti. A i nedavno, predstava "Tarzan" donijela je raskošni scenski element uz velike lutke, koje su zorno predstavljale protagoniste iz svijeta džungle.

Nakon toga uslijedilo je nekoliko većih i manjih blagdanskih kazališnih formi, te prije par tjedana poučna predstava o učenju abecede. Ovoga je puta, manjom formom, obrađen ponovno jedan zanimljiv element - onaj uspavljivanja - kada djeca nikako da krenu spavati, stalno odgađaju taj trenutak, a i traže pažnju nerijetko prezaposlenih roditelja koji su preumorni za taj mali, ali značajan ritual koji je vrlo specifičan za djecu, poseban u godinama odrastanja.

Predstava "Priče za laku noć" Irina Šime Rabara koji to djelo posvetio, a na neki način i realizirao s dvogodišnjom kćerkom zanimljivog imena Ea Sofia, premijerno je izvedena u subotu navečer. Rabar u predstavi i glumi.

U predstavi glumi dugogodišnja mlada članica Dramskog studija Teatra Naranča Gea Gallo koja se dobro snašla u ulozi nestašne kćerke koja traži očevu pažnju i jedva čeka da joj ispriča priču. Uz jednostavnu scenografiju, songove Katje Rabar, vesele, ali jednostavne kostime Valentine Ferlin Živić odvija se radnja ove priče koja uvodi male gledatelje u svjetove bajki.

Iako nije bila prisutna klasična interakcija s publikom, djeci se predstava silno svidjela što su pokazivala neprestanim komentarima, smijehom, "savjetima" što trebaju napraviti protagonisti…

Kao što je davno slavni njemački pisac J. W. Goethe izjavio, da su mu najljepši trenutci bili kada bi mu majka pričala priče, kada su zajedno gradili carstva bajki, prekrasne junakinje, dvorce, osmišljavali princeze i drugo, te da ga je to u biti navelo ljubavi prema književnosti, čitanju, ali i pisanju, tako to dokazuje, na drukčiji način, i ova mala kazališna forma - kako su potrebne priče, sanjarenje da dan završi na najbolji mogući način, prepuštajući mjesto noći i snovima.

Idući novi premijerni naslov Teatra Naranča na programu je 24. ožujka u 18 sati, a riječ je o "Pričama iz davnine".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater