teatar fort forno

U Premanturi počela istarska turneja predstave "Čitač ljudi"

| Autor: Glas Istre
(Foto Teatar Fort Forno)

(Foto Teatar Fort Forno)


Srčanim dugim pljeskom oduševljena publika u intimnom ambijentu premanturske "Škole" nagradila je glumca Gabrijela Perića i njegovu dojmljivu, iskrenu i glumački snažnu izvedbu monodrame "Čitač ljudi" u režiji Roberta Raponje.

Tako je na najljepši mogući način, udomaćinstvu Fenolige – udruge u kulturi, koju već 15 godina u Premanturi uspješno i prepoznatljivo vodi David Pauletta sa suradnicima, počela istarska turneja predstave iz produkcije baljanskog Teatra Fort Forno. Predstavu će do 12. veljače moći vidjeti i publika u Vodnjanu, Žminju, Puli, Krnici, Raklju i Višnjanu.

"Čitač ljudi" autorski je projekt uspješnog mladog glumca iz Osijeka Gabrijela Perića i renomiranog pulskog redatelja, kazališnog pedagoga i sveučilišnog profesora s osječkom adresom Roberta Raponje, a koji su i autori teksta predstave. U autorskom timu projekta su i dramaturginja Tatjana Šuput Raponja, Ria Trdin, koja potpisuje likovnost i Željka Flegar, koja je autorica prilagodbe na engleski jezik, a to je ujedno i njen mentorski rad. Predstava, naime, ima dvije verzije – hrvatsku i englesku ("The Reader of People"), a u obje igra Gabrijel Perić.

Publika u Premanturi vidjela je hrvatsku verziju ove duhovite, interaktivne monodrame, ali čula i Perićev briljantan scenski engleski jezik, kao i sanskrt kojim je "začarao" gledatelje. To su tek detalji, točnije briljantni glumački trenuci jednosatnog kazališnog putovanja u intimu autora projekta koji svjedoči i o terapijskom učinku umjetničkog izričaja. Mladi glumac u ulozi Lucijana Svedružića sam je na sceni s minimalnom scenografijom. No, od početka do kraja drži pažnju publike s kojom dijeli svoju priču.

Osim što je vrlo blizak sa svojom publikom, on je i iznimno iskren. Jer, gluma je i iskrenost, kaže Lucijan Svedružić, koji na sceni prolazi svoj životni put od tek rođene bebe do glumca, vođen premisom da je gluma neprestano traženje. "Čitač ljudi" precizno je režirana emotivna predstava za publiku svih uzrasta o snazi mašte i snova, ali i priča o tome kako je moguće prevladati traumatična iskustva kojima je mladi čovjek tijekom svog odrastanja izložen u obitelji, među vršnjacima, u školi, društvu… Predstava je to o snazi umjetnosti koja iscjeljuje, o glumi i glumcu.

"Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. U sjećanje nam se bilježe događaji i doživljaji koje dijelimo i stvaramo s roditeljima, rođacima, vidljivim i manje vidljivim prijateljima; sve do školovanja i odrasle dobi kada promišljamo o načinima izražavanja samih sebe kako bismo pronašli autentičnost koja nas izgrađuje. Pođite na putovanje s osobom koja će podijeliti svoja iskustva čitanja sebe i drugih u nastojanju da podijeli trenutke osjetilne spoznaje s vama." Na toj premisi gradili su Raponja i Perić predstavu "Čitač ljudi", a koja
se igra pod pokroviteljstvom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Premijera predstave bila je na Festivalu mladog teatra u Balama 24. rujna prošle godine, a do danas je odigrano dvadesetak izvedbi. Zanimljivo je da se nakon igranja "Čitača ljudi" pred studentskom publikom na fakultetima organiziraju tematski razgovori koje vode psiholozi ili terapeuti, kao svojevrsno psihološko savjetovalište. U sklopu istarske turneje, "Čitač ljudi" u nedjelju 4. veljače u 19 sati igra u Vodnjanu u sklopu proslave Dana Sv. Blaža u galeriji El Magazein. U ponedjeljak, 5. veljače u 10 sati na programu je u
Osnovnoj školi "Vladimir Gortan" Žminj.

Trodnevno pulsko gostovanje "Čitača ljudi" počinje u utorak, 6. veljače kada je u 12 sati predstava na programu u Gimnaziji Pula. U srijedu, 7. veljače u 12 sati igra u Talijanskoj srednjoj školi "Dante Alighieri", a u četvrtak, 8. veljače u 9 i u 11 sati u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli.

U petak, 9. veljače predstava je na programu u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Krnici u 10 sati, te u Područnoj školi u Raklju u 12 sati. Prvi blok istarskog gostovanja bit će zaključen u ponedjeljak 12. veljače u 11 sati u Osnovnoj školi Jože Šurana u Višnjanu.

Gabrijel Perić, rođen je 1995. godine u Osijeku. Diplomirao je 2019. Kazališnu umjetnost; smjer: Gluma i lutkarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Polaznik je brojnih stručnih radionica pod vodstvom domaćih i inozemnih umjetnika. Iako mladi umjetnik, Gabrijel Perić u svoj je umjetnički životopis kao lutkar, glumac, redatelj i autor kazališnih tekstova upisao sudjelovanje u tridesetak kazališnih projekta.

Između ostalog, za predstavu Teatra Fort Forno Kordelije Paladin "Nešto ću te pitati, hihi...haha...hoho...huhu...", nastalu prošle godine, potpisuje režiju zajedno s Monikom Duvnjak te u predstavi i glumi. Glumio je u predstavi Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku "Sanjareva priča" Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje. Prošle je godine ostvario i ulogu stražara u predstavi Camillea Saint-Saënsa "Samson i Dalila" u režiji Roberta Boškovića u HNK Osijek.

Brojne uloge ostvario je u predstavama Kazališta lutaka Zadar, gdje je i režirao: glumio je Gabrijela u predstavi Vinka Radovčića i Filip Jurjevića "Pazi što govoriš" u režiji Vinka Radovčića; ostvario je autorski projekt "Salierov Cabaret"; u predstavi "Vlak u snijegu" Mate Lovraka u režiji Dražena Ferenčine glumio je ulogu Pere; glumio je i u predstavi "Tri praščića" u režiji Milene Dundov… Kao glumac i koautor sudjelovao je u brojnim projektima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a između ostalog ostvario je ulogu Wladeka u predstavi "Naš razred" Tadeusza Slobodzianeka u režiji Jasmina Novljakovića te sudjelovao na Internacionalnom kazališnom festivalu u Sibiu u Rumunjskoj.

Bavi se i performansom, a kao glumac i autor sudjeluje u brojnim audio pričama za djecu te radio dramama. Dobitnik je Godišnje dekaničine nagrade Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 2019. za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju kazališne umjetnosti i uspjeh tijekom studija.

Teatar Fort Forno iz Bala, osnovan je u veljači 2020. godine, a mjesto je susretanja i kreativnog dijaloga u kojemu sudjeluju glumci, lutkari, redatelji, dramaturzi, kreatori lutaka, redatelji, glazbenici, plesači, kostimografi i scenografi sa zajedničkim ciljem stvaranja kazališnih predstava snažnih dojmova i emocija.

Idejni začetnik Teatra Fort Forno je Plinio Cuccurin, a njegovi osnivači Robert Raponja i Jasminka Mesarić. U produkciji Teatra Fort Forno do sada su nastale brojne predstave, a istarskoj publici posebno su poznate ambijentalne predstave: "Istarske priče” i "Sanjari budućnosti”  Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of