Kada gospodin Ni(t)ko želi postati Ne(t)ko

U pulskom Istarskom narodnom kazalištu održana je teatralna groteskna komedija pod nazivom "Gospodin Noubadi" redatelja Saše Anočića

| Autor: Nina Petrović
(Foto: INK)

(Foto: INK)


U Istarskom narodnom kazalištu, preksinoć se održala teatralna groteskna komedija pod nazivom »Gospodin Noubadi«. Predstava na apsurdno–komični način priča o malom čovjeku koji (ne)uspješno pokušava promijeniti svoj mali univerzum koji ga, naravno, u potpunosti iznevjeri i baci na koljena. Gospodina Noubadija predstavlja lik zvan Ni(t)ko Ništ kojem u životu ništa ne ide od ruke. U vrlo kratkom periodu (u jednom danu) ostaje bez (ionako slabo plaćenog) posla; djevojka Koraljka, u koju je beznadno zaljubljen, napušta ga bez ijedne riječi, da bi potom primio obavijest da vrlo brzo ostaje bez jedne jedine sigurnosti – svoje male kućice (koju dijeli s disfunkcionalnom obitelji: svojom majkom i hendikepiranom staricom koja im često dolazi u posjet). Kao da nevoljama tu nije kraj, još mu ulični lopov ukrade posljednju isplaćenu plaću.

Ni(t)ko u jednom trenutku shvaća da, ako želi zaštititi svoj dom, mora poduzeti pravne korake protiv lokalnog tajkuna (zvanog Tajfun), što nije nimalo lak zadatak. Nakon majčinog nagovora, Ni(t)ko se uputi u velik (neimenovan) grad napraviti svu potrebnu dokumentaciju o posjedovanju nekretnine na adresi »BB«. Gradski život ne mazi gospodina Noubadija. Već pri samom silasku iz vlaka, zaskoče ga dvije prostitutke koje se zamalo fizički obračunaju zbog provoda s Noubadijem. Najveći dio predstave bazira se na Noubadijevoj (uzaludnoj) borbi s nemilosrdnom birokracijom, nepotizmom i nihilizmom. Tokom čitave predstave stvarao se dojam nepostojanja gospodina Noubadija. On zaista, za sustav i birokraciju, kao da ne postoji. Kad dođe napraviti prvi dokument, zapravo razgovara sa službenikom koji ne čuje dobro i zaspi tokom Noubadijevog zahtjeva za izdavanjem papira. Baš u trenutku kad dođe na red kod sljedećeg službenika za drugi dokument – službenik ode na pauzu. Nakon više ironično komičnih dijaloga i besmislenih pokušaja, Noubadi napokon uspije prikupiti sve potrebite dokumente.

Gledatelj cijelo vrijeme navija da gospodin Ni(t)ko postane gospodin Ne(t)ko i zadrži temeljno građansko pravo na krovom nad glavom ali se ubrzo razočara kad ga beskrupulozna policija bez ikakvog povoda uhiti i uništi sve mukotrpno stečene papire. U isto vrijeme dok Noubadi biva zatvoren iza rešetaka, njegovoj majci provaljuju u kuću (vjerojatno plaćenici gospodina Tajfuna) i usmrte ju. Ubrzo počinje suđenje gospodinu Noubadiju a sudac i porota su vidljivo korumpirani i jedino što ih zanima kad će moći na pauzu. Da bi suđenje što kraće trajalo, sudac ga osudi na 20 godina zatvorske kazne (za nepostojeći zločin). Priča završava Noubadijevom jedinom utjehom u zatvoru a to je pjevanje. Posljednja scena prikazuje Noubadijevo pjevanje i stihom »kako bi bilo sve bolje da sam netko«.

Čitavu radnju predstave možemo usporediti s romanom »Proces« Franza Kafke. Dok se Jozef K. bori protiv nepostojećeg suda i birokracije te dok pokušava dokazati svoju nevinost za zločin koji zapravo nikad nije počinio, gospodin Noubadi se bori za istu stvar, samo na komičniji način. Kroz obje priče proteže se besmislenost smisla, odnosno, »kafkijanska atmosfera«, koju niti glavni lik, ali niti gledatelj ne mogu objasniti, jer objašnjenja – jednostavno nema.

Odličan glumački postav upriličili su Karlo Bernik (gospodin Noubadi), Domagoj Ivanković (koji je odglumio nekoliko uloga – Noubadijevu majku, djevojku Koraljku, službenika, prostitutke), Jasmin Novljaković (uloga starije susjede, policajca) i Živko Anočić (uloga sudca, policajca, službenika). Tekst i režiju je potpisao Saša Anočić.

Nakon predstave nastavilo se polusatno druženje s glumcima u »Baru u nastajanju« u prostorijama INK-a gdje su glumci obrazložili kako smatraju da se svi možemo poistovjetiti s gospodinom Noubadijem jer smo se svi, barem jednom, pokušali uzaludno boriti s birokracijom. I svi smo, barem jednom, pokušali iz uloge »nikog« postati »netko«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater