TJEDAN SUVREMENOG CIRKUSA

Trijumf života nad smrću i osmijeh u borbi protiv zla

| Autor: Mladen Radić, Glas Istre


Predstavama "Moja smrt i ja" i "Obaveza" u četvrtak i petak navečer u Istarskom narodnom kazalištu održan je prvi dio Tjedna suvremenog cirkusa u Puli u sklopu programa "Opčini me novim cirkusom!" kojeg sufinancira Grad Pula. Organizatori su Udruga Čarobnjakov šešir u suradnji s INK-om.

Nad glavom

U »Moja smrt i ja« Petra Najman razradila je jednu temu koja se smatra tabuom, o kojoj nije ugodno razmišljati niti govoriti iako je to jedna, možda i jedina sigurna stvar koja se svima prije ili poslije dogodi. Unatoč naslovu, predstava nije toliko mračna, prije će biti da će nekom biti poticajna da na jedan drugi način promisli o ovoj temi. Od prvobitnog straha i samopreispitivanja, a predstava je potaknuta ozljedom koja je mladu umjetnicu privremeno zaustavila u radu, Najman na kraju nalazi načina da da se pomiri sa onim što je čeka i iz cijele priče izađe kao pobjednica, nakon što zapleše sa smrću i pogleda u oči svojoj smrtnosti. Ples s kosturom koji podsjeća na klasični ples mrtvaca pretvara se u ples u kojem glavni korak vodi život, unatoč tome što taj kostur-smrt u jednom trenutku izvođačici pa čak i dijelu publike doslovce visi nad glavom. U priči o smrti na kraju pobjeđuje život. Ili kao što kažu stihovi na malom letku koji prati predstavu »Jesmo li spremni zaplesati, zaljubiti se u vašu vlastitu smrtnost?«

Nakon predstave Najman se predstavila publici kroz razgovor koji je vodila Irena Boljunčić iz Čarobnjakovog šešira. Najman je ispričala malo o svom životnom putu, motivaciji za stvaranje jedne ovakve predstave koja uključuje i akrobacije te iskustvima sa studija u Francuskoj, naglasivši da tehnika nije dovoljna ako nema umjetnosti odnosno kreacije.

Druge večeri, u petak, održana je predstava Lee Delong i Nikoline Majdak »Obaveza« u produkciji Cirk Pozora i režiji Lee Delong, najavljena kao neverbalna fantazija s tri aktera na sceni, što uključuje glumicu, glazbenicu i jednog scenskog tehničara čudnog hoda koji su baš svi primijetili. Na sceni su tako izvođačica Nikolina Majdak koju u stopu prati i glazbom se odlično nadopunjava Lucija Stanojević dok scenu organizira maskirani Mario Miličić. Ova dinamična predstava je inspirirana dramom Jeana Giraudouxa »Luđakinja iz Chaillota«.

Ići do kraja

Junakinja kao da se bori protiv nametnutog ukalupljivanja i to čini s dozom nevinosti i krhkosti, uvijek vraćajući osmijeh na lice. Na njoj se vidi da želi ići do kraja i boriti se protiv zla, protiv neke nevidljive sile, pa možda u tome ima i neke paranoje, no Majdak je dovoljno simpatična da njen lik možemo podržati. Stanojević koja je na sceni prije samog službenog početka predstave dobro zna kada se treba uključiti i djeluje prilično samouvjereno, opušteno, kao i Miličić koji je poput nekog lika kojeg vidimo ali možda ga i ne bi trebali uvijek vidjeti, dok Majdak sve to gura dalje i čini da se predstava ne razvodni i ostane dovoljno zabavna. Sve u svemu, jedna simpatična, uhodana ekipa, a da u njima i dalje, dvije i pol godine nakon prve izvedbe, ima puno entuzijazma i razigranosti, vidjelo se i u razgovoru nakon predstave.

U sklopu manifestacije Tjedna suvremenog cirkusa, sinoć je na programu bila i predstava »Trio LaLaLa« u La Resistanceu, a poklapa se s »Noći cirkusa«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom