Moderni Jazon i Medeja su običan bračni par

Premijerno izvedena predstava "Na dnu oceana postoje neki drugi svjetovi" u Istarskom narodnom kazalištu u Puli

| Autor: Nina Petrović
(Snimila Nina Petrović)

(Snimila Nina Petrović)


Predstava »Na dnu oceana postoje neki drugi svjetovi« u produkciji Arterarija premijerno je izvedena na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta. Glumci Anita Matić Delić i Frano Mašković svojom su nevjerojatnom energijom, ali i dokumentiranom građom o svakodnevnim slučajevima infanticida, oživjeli zaboravljene mitološke likove Jazona i Medeju, koji se po ničemu ne razlikuju od bilo kojeg drugog bračnog para.

Suvremeni Jazon i Medeja imaju dvoje djece, neopterećeni su društvenim ulogama ili poslovima, žive u velikoj obiteljskoj kući s mnoštvo zasađenih jabuka u vrtu u samom centru grada. Međutim, svakim ugrizom jabuke na stolu sve je manje jabuka, a time sve je manje razumijevanja i ljubavi među njima.

Kako oglođene voćke postaju sve trulije, paralelno truli i naizgled »savršeni« brak »savršenih« građana. Antička je Medeja dio galerije »Euripidovih loših žena«, dok je suvremena Medeja obična supruga i obična majka koja se u više navrata upitala: »Koja sam to ja – kada sam samo ja? Kada nisam ničija žena, ničija majka, kćer. Koja sam to ja – kada sam samo ja? I jesam li ikad bila samo ja? Tko sam zapravo – ja? Tko sam ja bez – ti i ja? Tko sam ja bez – mi?«

U režiji redatelja Romana Nikolića Medeja nije čarobnica, a još manje kćerka kolhidskog kralja Ejeta, kao što ni Jazon nije vođa Argonauta. Oni su tek naši prvi susjedi, prijatelji, građani i samo oni znaju što se događa u unutar njihova četiri zida. Unutar priče utkani su i trenuci prošlosti koji publiku podsjećaju na neka ljepša i sretnija vremena, ali i nedosanjani snovi o zajedničkom jedrenju, ronjenju i istraživanju (ne)poznatih morskih dubina i svjetova, kako u oceanu tako i u nama samima.

(Snimila Nina Petrović)(Snimila Nina Petrović)

Ono što je ovu, ni na trenutak dosadnu ili monotonu priču, učinilo još posebnijom, jest druženje s redateljem Romanom Nikolićem i glumcima Anitom i Franom u prostoru kafića INK-a. Tijekom jednosatnog ugodnog razgovora, odgovarali su na pitanja publike te su pojasnili da su u predstavi »ubačeni« mnogi dokumentirani slučajevi nasilja nad najmlađima i onima koji se ne mogu braniti – djecom. Iskreno su izjavili da ih je najviše potresao svirepi slučaj s Paga 2019. godine kad je, neuračunljivi otac, bacio troje vlastite djece s balkona.

- Možda zvuči kao klišej, ali kazalište, osim one zabavne i kulturne funkcije, ima i onu društveno-odgovornu, koju bi svaki pojedinac trebao obnašati!, kaže Roman Nikolić.

Meni, kao gledateljici, i nakon odlaska, vrtila su se jedno te ista pitanja u glavi: »Tko sam samo ja? I jesam li ikad bila samo ja? Tko sam ja kad nisam kćerka, spisateljica ili nešto treće? Tko sam ja bez – vi i ja?«

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum