U Češkoj otvoren 14. GavranFest

Gavranovi tekstovi u izvedbi hrvatskih i stranih glumaca

| Autor: Vanesa Begić
Isječak iz predstave "Sve o muškarcima" (Snimila Zuzana Hubinkova)

Isječak iz predstave "Sve o muškarcima" (Snimila Zuzana Hubinkova)


Sjajnom predstavom "Sve o muškarcima" u režiji poznate glumice i redateljice Jane Janekove otvoren je 14. međunarodni festival posvećen Miri Gavranu, ali i proslavljena 20. obljetnica od osnutka tog neobičnog kazališnog festivala koji je pokrenut u Slovačkoj, u gradu Trnavi, u kazalištu Jana Palarika 2003. godine, a potom je održan i u Poljskoj, Njemačkoj i Srbiji.

Otvorenju je nazočio zamjenik ministra kulture Republike Češke, Ondrej Chrast, dok je Festival otvorila hrvatska veleposlanica u Republici Češkoj, Ljiljana Pancirov, koja je u svom govoru naglasila međunarodnu dimenziju Gavranova uspjeha i značenja za hrvatsku kulturu. Ovogodišnji producent i selektor festivala, František Karoch, izrazio je zadovoljstvo što je mogao odabrati sjajne predstave po Gavranovim tekstovima te radost što je unatoč brojnim obavezama sam Miro Gavran odvojio vrijeme kako bi proveo ovaj tjedan u druženju s glumcima i redateljima iz nekoliko zemalja.

Miro Gavran izrazio je nadu da će ovi dani pridonijeti jačanju hrvatskih i čeških veza na polju kazališne kulture. Gavran je jedan od najomiljenijih inozemnih kazališnih autora u Češkoj.

Gavranova komedija "Sve o muškarcima" imala je čak 560 repriznih izvedbi na velikoj sceni kazališta Studio DVA od šesto mjesta, koja se nalazi na Vaclavskim namestima, najvećem češkom trgu. Prije dvije godine, na drugoj sceni toga teatra, redateljica Jana Janekova načinila je novu izvedbu, s mladim glumcima, koji su u dvije sezone ostvarili već 125 repriznih izvedbi.

U nastavku festivala praška publika moći će vidjeti hit-predstavu Teatra Gavran "Na kavici u podne", njemačku izvedbu Gavranova "Piva" te češke predstave "Muž moje žene" i "Savršeni partner".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater