Splitski stand-up četverac u Poreču

Humor je tretman za teška vremena

| Autor: Ian Tataj
(Snimio Noa Barić)

(Snimio Noa Barić)


Ljubitelji komedije imat će priliku sutra u 18 ili 20 sati u porečkom Kazalištu čuti "baze" i "fore" splitskog stand-up četverca "Splicka scena", kojeg čine Tomislav Primorac, Ante Travizi, Josip Škiljo i Ivica Lazaneo. Predstava je naslovljena "Dvorske lude", i već je postala klasičnom za ovu grupu komedijaša.

Ante Travizi, "glasnogovornik" je Splicke scene kada je u pitanju Istra, jer, ovdje je studirao na Fakultetu Mije Mirkovića u Puli, i vidjevši usporedbu humora "naših" i "njegovih", formirao neke od temelja svog budućeg stand-upa.

Splitski Istrijani

- Bili smo u Istri više puta. Od 2018. godine, prošli smo sva veća mista; Pulu, Poreč, Umag, Buzet, Pazin... A i manja isto. Praktički cilu Istru. Svaki put su nam u Poreču oba showa rasprodana. Toliko da mi je jednom kazao čovik iz Poreča "Ja ne znam zašto vas toliko vole". A publika je fenomenalna, kulturna, pristojna – vole se nasmijati. Pošto smo toliko slični, možda. Život uz more, talijanska baština, slični običaji – slične fore. Da se razumimo; volimo istrijansku spizu; tamanimo tartufe, pršuta, boškarina. Pravi smo Istrijani. Čak smo bili u Kringi tražit Jure Granda, ali ga nismo pronašli, kaže Ante Travizi.

Ante se osvrnuo na vrijeme koje je proveo u Puli i Istri, koje smatra jednim od ljepših i zasigurno bitnijih za svoju karijeru i filozofiju.

(Snimio Noa Barić)(Snimio Noa Barić)

- Dolazak na studij u Pulu mi je bio neplaniran, ali ostao drag u sjećanju. Kao jedini Splićo u Puli, govorili su mi da "mora da san specijalac da sam tu doša"... Ali ozbiljno, Pula mi je draga kao multi-kulti grad. Tu možeš bit što god i tko god hoćeš, i nitko neće zamjeriti. Upoznao sam ljude od gradskih vijećnika do teških pankerčina. Radio sam na festivalima i u alternativi, a i sam sam bio dio te scene. Ja sam u biti upoznao dečke s Istrom, i možemo reći da je to jedan od razloga zašto nastupamo ovdje, veli naš sugovornik, kroz ozbiljnost i šalu.

Umjetnost nasmijavanja, kroz komediju i stand-up, zapravo je rijetka i specifična disciplina, koja je u teškim vremenima iznimno cijenjena. Ne svaki komičar bavi se istim temama, niti je njegov put ka tom odabranom smjeru performansa isti. U showovima Splicke scene, može se naslutiti nešto domaćeg, a i nešto svjetskog, pošto, kako priznaje Ante, jedan od uzora njihovog djelovanja je Jerry Seinfeld, američki komičar. Neke od tema i svjetonazora, dijele upravo sa najvećim komičarima.

Životni humor

- Naš humor je baziran na svakodnevici i žvotnim temama. Žene, brak, djeca, posao... Kako smo svi ljudi i prolazimo kroz život, to nas svih veže na neki način, i možeš se poistovjetiti. Nekoć smo išli na sigurne teme, jer smo se brinuli da netko ne bi shvatio suptilan humor, ali sada kako imamo iskustva, i vidimo da publika traži da ih netko iznenadi, ne libimo se ući u problematike. Ono čega se ne diramo je politika. To nas okružuje svakodnevno i bombardira sa svih strana, pa u showu želimo zaboraviti na to, zaključuje Travizi.

Četvorac koji sada nastupa kao "Splicka scena", nastao je, kaže Ante, nakon susreta na radionici stand-upa. Otkad se desio taj spontani susret, zbližili su se i krenuli nastupati zajedno, da bi sada već bili u usponu na hrvatskoj sceni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum