U interpretaciji Vesne Stanković

FOTOGALERIJA / Monodrama o ratnici i heroini srpskih oslobodilačkih ratova Milunki Savić u INK-u

| Autor: Vanesa Begić


U sastavu Dana srpske kulture u Istri, na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula odigrana je predstava "Milunka Savić" u interpretaciji Vesne Stanković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda koju je režirao Petar Stanojlović.

Monodrama je to o osobnoj ispovijesti u prvom licu ratnice i heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić (1889.-1973.), o životu i smrti, ratu, povijesti. Žena – borac koja je dobila najviše odlikovanja u povijesti ratovanja, bila je neustrašiva u svakoj borbi. Predstava je snažno antiratne tematike, te u biti još jednom ponavlja da nismo od svih silnih ratova, mržnje i ostaloga ništa naučili te da se povijest - u različitim kontekstima i okvirima - stalno ponavlja. Milunka (Vesna) u toj monodrami progovara o svome životu iskreno, strastveno, ponekad i nježno, s primjesom nostalgije za nekim lijepim danima, ali i bez patetike, a s druge strane, gledateljima "servira" povijest i kronologiju ratova na širem području regiona. "Obični", jednostavni ljudi su uvijek zaboravljeni, samo brojke, samo su dio statistika u povijesnim knjigama, a i mnogi borci su zaboravljeni.

Uz evociranje nekih epizoda iz rata - ali ne toliko kronološki i faktografski, već na način kako bi o tome zbilja progovorila žena koja je prošla toliko toga u životu, tu su i intimne epizode, ljubav prema djeci, pravi kontrapunkt žene ratnice, neustrašivog borca, koja je odgojila toliko djece. Osim biološke kćerke, koju je, kako veli, rodila "iz trbuha", ostalu djecu nije rodila "iz trbuha", ali isto tako nosila u srcu, kao i svoje rođeno dijete. Usvojila ih je troje, a odgojila/školovala čak 35. I bilo joj je drago kada su završavali fakultete, ženili se, osnovali svoje obitelji… Emocije je nisu nikada napuštale.

Nakon predstave, glumica se obratila publici uz antiratne po(r)uke, a potom je nastavila "ćaskati" s dijelom publike, koja je toplo primila ovu izvedbu, ali nije bila brojna.

Pozdravne je riječi prije početka izvedbe izrekao glumac Luka Mihovilović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini