premijera predstave kazališta Dr. Inat

Das Schloss: Potraga koja nikada ne prestaje

Mentor u predstavi je Branko Sušac, a nastupili su Hela Grgić, Vladimir Butković, Ines Trošić, Olesia Rusinova, Tanja Ruta Grgić, Mitja Ozrin Jolić, Rosa Mei Grgić, Ivan Barkovskii i Dea Belić

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Premijera plesne predstave "Das Schloss" Kazališta Dr. Inat u režiji i koreografiji Tanje Rute Grgić održana je preksinoć na trećem katu Rojca, u sivkasti suton čiji su se nijanse dale naslutiti kroz ne do kraja prekrivene prozore u prostoru koji se zbog toga idealno uklopio u jednako "sumračno" ozračje cijele priče.

"Das Schloss" ili "Zaključani" nastali su prema predlošku Kafkina romana "Dvorac" u kojemu glavni junak upada u birokratske komplikacije i različite odnose s ljudima, a u predstavi je sveden na arhetip čovjeka koji traži sreću, ljubav, "nešto više". lako je roman nedovršen, radnja u predstavi okončava mitom o Sizifu u sceni vječnog traženja koja nikad ne prestaje.

Premda se u najavi spominje Kafkin "Zamak", poznavanje ovog djela, kao i drugih Kafkinih klasika, poželjno je, ali ne i nužno za praćenje predstave. Pridjev kafkijanski i mnogo toga što ima veze s ovim piscem toliko se udomaćilo u intelektualnoj kolektivnoj memoriji da ga mnogi više niti ne preispituju jer se zna da se radi o nečemu mračnom, u pravilu bezizlaznom, ali nečim što dotiče pitanja slobode i osobnog izbora. Puno toga je zato precizirano već u naslovu, koji je bio i izvorni naslov roman, jer protagonisti doista djeluju "zaključano", odnosno zatočeno, ograničeno i kreću se u svijetu iz kojeg ne mogu izaći. Ili možda ne žele? Što ih zapravo ovdje drži? Kafka je još u "Procesu" ispričao priču, koja se referira na Talmud, o čovjeku kojem revni birokrat ne da proći kroz vrata, odnosno neki prolaz, ne zato što ne smije proći, nego zato što nema potrebu tražiti dozvolu, ali dok je traži odgovor je negativan.

U atmosferi koju pojačava glazba Vivaldija i Dalhousa djeluje kao da protagonisti ove predstave ipak neće lutati okolo poput moreplovca bez kompasa, već će pokušati nešto učiniti, no na kraju se sve svodi na njihov izbor. Predstava otvara brojna pitanja, poput onog istaknutog na najavnom letku, ima li život smisla i kakvog smisla, treba li čovjek imati neki krajnji cilj, hoće li mu to pomoći da razbije "začarani krug"? Postaje li čovjek u tom procesu otuđen ili može stupiti u odnose s drugim ljudima?

Mentor je Branko Sušac, a glume Hela Grgić, Vladimir Butković, Ines Trošić, Olesia Rusinova, Tanja Ruta Grgić, Mitja Ozrin Jolić, Rosa Mei Grgić, Ivan Barkovskii i Dea Belić. Glazbu su odabrali Tanja Ruta Grgić, a tehničar je Sandro Butković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum