75.OBLJETNICA

UDRUGA J.B. TITO POLOŽILA VIJENAC NA SPOMENIK PALIM BORCIMA: Labinština je dala sedam tisuća sudionika u NOB-u i više od 1330 žrtava

| Autor: Branko BIOČIĆ
(B. BIOČIĆ)

(B. BIOČIĆ)


U povodu 75.obljetnice od drugog svjetskog rata predstavnici labinske udruge Josip Broz Tito položili su danas cvijeće na spomenik palim borcima na labinskom groblju i minutom šutnje odali počast svim žrtvama. Kako je istaknuo predsjednik labinske udruge J. B. Tito Josip Hrvatin drugi svjetski rat završio je u Europi prije 75 godina, a nešto kasnije u Jugoslaviji.

-Labinština je iako mala dala veliki doprinos u drugom svjetskom ratu u kojem je sa ovoga područja sudjelovalo što izravno u partizanima što neizravno u pokretu oko sedam tisuća ljudi, a više od 1330 dalo je svoje živote u borbi protiv fašističkog okupatora. Najviše poginulih bilo je u bitki pod Brdo te u selima Kunju i Barbićima čiji su stanovnici likvidirani a sela spaljena, rekao je Hrvatin koji se osvrnuo i na aktualne događaje u Hrvatskoj.

-Licemjerno je od strane predsjednika Vlade prozivati predsjednika Milanovića koji poštuje Ustav zbog micanja HOS-ove ploče, kad nitko ne spominje onih tri tisuće uništenih ploča i spomenika NOB-a od devedesetih naovamo, od kojih su neki bili umjetnička djela", rekao je Hrvatin okupljenima ispred Spomenika palim za slobodu te istaknuo da nisu sva slova ista, odnosno ona koja nisu trodimenzionalna su naknadno stavljena nakon što su "simpatizeri poraženih" iščupali stara slova što po njemu sigurno nije bilo lako jer su bila ugrađena u beton.

Hrvatin je također podsjetio da je Hrvatska prvi puta 1943. u ovakvim granicama priključena matici zemlji te da, iako je Istra danas podijeljena u tri države, Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji svi narodi žive u suradnji, slozi i toleranciji poštujući jedni druge a Talijani i Nijemci počeli su kao turisti dolaziti u Istru već deset godina nakon završetka drugog svjetskog rata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini