LABIN

Radovi na obnovi simbola grada u punom su jeku. VRAĆAJU SE I SLOVA TITO NA VRH ŠOHTA

| Autor: Branko BIOČIĆ

Nakon montaže potporne konstrukcije bit će izvršena zamjena oštećenih elemenata glavne nosive konstrukcije u visini približno 5 metara što je i najkompleksniji dio sanacije, kaže nam nadzorni inženjer Valter Zulijani

 

Radovi na obnovi simbola grada, labinskog šohta, u punom su jeku i teku po planu. Značajni dio konstrukcije se skida, a, kako saznajemo, potom sve ide na obnovu i onda će se opet vratiti i montirati. A novost je da će se ponovno vratiti i slova TITO.

Nova temeljna konstrukcija

- Radovi na sanaciji nosive konstrukcije šohta izvode se u skladu s terminskim planom. Izvršena je demontaža čelične konstrukcije galerije, kabina izvoznih okana i kabina malog lifta. Sva demontirana oprema i konstrukcija sačuvana je i deponirana u neposrednoj blizini šohta. Osim toga, demontirana su čelična stubišta i podesti koji će se ponovo montirati nakon sanacije, odnosno zamjene temeljne konstrukcije, kaže nam nadzorni inženjer Valter Zulijani.

Ističe također da su u tijeku i pripreme za izradu nove temeljne konstrukcije na samom rudarskom oknu te da će se započeti s izradom temelja privremene potporne konstrukcije.

- Čelična potporna konstrukcija, u obliku krnje piramide, je u završnoj fazi izrade u radionici. Isto tako montiran je dio fasadne skele. Nakon montaže potporne konstrukcije bit će izvršena zamjena oštećenih elemenata glavne nosive konstrukcije u visini približno 5 metara što je i najkompleksniji dio sanacije. Kompletna čelična konstrukcija se nakon toga čisti pjeskarenjem i nanosi se sustav premaza za zaštitu od korozije, rezimirao je Zulijani.

I TITO na pjeskarenju

Među tim dijelovima koji se pjeskare i potom štite od korozije su i slova koja čine ime TITO na vrhu šohta. Budući da je skidanje tih elemenata zbunilo neke građane, pa čak izazvalo i revolt, objašnjenje nadzornog inženjera Zulijanija nedvosmisleno ukazuje da će se nakon obnove vratiti svi dijelovi u izvorni oblik šohta.

Inače, radove vrijedne 1,8 milijuna kuna (plus PDV) izvodi trgovačko društvo Derossi metali d.o.o. iz Labina. Glavni projekt ove zahtjevne obnove izradila je tvrtka Studio Arhing d.o.o. Zagreb, a podsjetimo kako je sufinancirana iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska. Projektom MINE TOUR Gradu Labinu odobreno je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu šohta.

Projekt MINE TOUR, čiji je nositelj Grad Labin, bavi se izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine, i to prirodnog spomenika rudnika Sitarjevec u Litiji te labinskog Šohta. Partneri su Općina Litija, Razvojni center Srca Slovenije, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Turistička zajednica Istarske županije, Labin Art Express XXI i Turistična zveza Slovenije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater