12. FESTIVAL PROČITANIH KNJIGA

U Poreču od 23. do 27. travnja: KRISTIAN NOVAK U UTORAK NA OTVARANJU BOOKTIGE

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Dvanaesto izdanje popularnog Međunarodnog festivala pročitanih knjiga Booktiga održat će se u Poreču od utorka 23. travnja do subote 27. travnja, a program ove manifestacije najavila je na konferenciji za novinare u ime organizatora, porečke Gradske knjižnice, njena ravnateljica Irides Zović.

BOOKtižin - sajam antikvarnih knjiga

Već deseti put u sklopu Booktige dodjeljuje se istoimena nagrada najčitanijem domaćem živućem autoru u svih devet narodnih knjižnica u Istri u protekloj godini. Ovogodišnji je dobitnik nagrade Booktiga pisac Kristian Novak, autor romana "Ciganin, ali najljepši", a dodjelom ove nagrade se Festival i otvara, u utorak 23. travnja u 19 sati, kada će se obilježiti i tradicionalna Noć knjige. Primjerak Novakovog romana "Ciganin, ali najljepši" inače je mjesec dana putovao po svim istarskim knjižnicama i u njega su čitatelji upisivali svoje dojmove o pročitanom. Taj će primjerak, omotan zlatnim ovitkom, u utorak biti svečano uručen laureatu, zajedno s nagradom BOOKtiga koja se sastoji od novčane nagrade i tjedan dana boravka u pazinskoj Kući za pisce - Hiži od besid.

Od srijede do subote u Parku Matije Gupca će se u sklopu Booktige svakodnevno u vremenu od 10 do 19 sati održavati BOOKtižin odnosno sajam antikvarnih knjiga, na kome će svoju ponudu predstaviti antikvarijati iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane, a humanitarnu prodaju s knjigama koje doniraju građani organizirat će i porečka Knjižnica. Prihod će biti iskorišten za obnovu prostorne signalizacije u knjižnici, a ostatak neprodanih knjiga donirat će se rovinjskoj bolnici Dr. Martin Horvat.

Sat za kolekcionare i aukcija

Novitet ovogodišnje Booktige je paviljon u Parku Matije Gupca u kome će se od srijede do petka s terminom u 17 sati održavati dječje radionice i čitanja priča za djecu. U četvrtak i petak u 12 sati na programu je "Sat za kolekcionare" u kojem će građani moći donijeti stručnjacima na procjenu i eventualnu prodaju knjige iz vlastitih kolekcija za koje žele saznati koliko vrijede, a k tome će se u četvrtak u 18 sati održati i javna aukcija starih knjiga i tiskovina.

Sastavni dio Booktige su i svakodnevne književne promocije, pa će se tako u srijedu u 19 sati predstaviti novi roman Borivoja Radakovića "Hoćemo li sutra u kino", u četvrtak također u 19 sati zbirka priča slovenskog kantautora Zorana Predina "Glavom kroz zid", a u petak se u 10 sati predstavlja slikovnica "Vera među knjigama" Davorke Premec te u 19 sati monografija "Šavrinka" koju su uredile Ingrid Celestina i Suzana Todorović. Posljednja promocija, kojom će se i zatvoriti ovogodišnja Booktiga, održat će se u subotu 27. travnja u 19 sati: u povodu 50. rođendana stripa Alan Ford predstavit će se knjiga "Cvjećarnica u Kući cveća: kako smo usvojili i živeli Alana Forda" autora Lazara Džamića. Pedesetom rođendanu Alana Forda u čast rezat će se i rođendanska torta i time zatvoriti festival.

"Svakako moramo istaknuti podršku sugrađana i mreže naših volontera koji sve ove godine pomažu Booktigu, stvarajući hvalevrijedan kulturni ambijent iz kojeg proizlaze programi od nezamjenjiva vrijednosti za ovaj grad", rekla je ravnateljica porečke Gradske knjižnice Irides Zović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini