IN mEMORIAM Avelina Damijanjević Draguzet

Preminula pjesnikinja koja je ostavila neizbrisiv trag u istarskoj poeziji i folkloru

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Avelina Damijanjević Draguzet, pjesnikinja rodom s Cresa, a već godinama nastanjena u Istri, ostavila je neizbrisiv trag u istarskoj poeziji i folkloru, te je vijest o njezinoj smrti rastužila brojne njezine prijatelje i znance, posebno u pjesničkim krugovima.

Uz supruga Dragu Draguzeta, praktički nije bilo događaja gdje nisu bili prisutni te uveličali to svirkom, pjesmom i recitacijom, ona posebice spajajući mjesni govor s Cresa i onaj istarski, barbanski i ne samo, već i onaj iz okolice Pule, uvijek vrlo aktivno promičući dijalektalnu riječ.

Često je gostovala, zajedno sa suprugom i na školskim priredbama promidžbe folklora, a nedavno je gostovala i u medulinskoj osnovnoj školi dr. Mate Demarina na velikoj školskoj predstavi njegovanja folklornog izričaja. Jednostavna i skromna, ali uvijek aktivna, svojim je odlaskom ostavila veliku prazninu u kulturnom životu Istre i Rijeke te otoka.

"Otišla je anđelima naša Avelina. Nedostajat će na našim susretima s njezinom istrijanskom pjesmom. Mnogima je poklanjala svoje etno radove kao znak prijateljstva i ljubavi. Ostat ćeš u našim srcima", napisao je pjesnik i organizator brojnih kulturnih događanja, među kojima i "More na dlanu" Zdravko Odorčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater